Senternovem


03-05-2007 | IMEC Raad van Bestuur bevestigt succesvol 2006

Het Leuvense onderzoekscentrum voor nano-elektronica en nanotechnologie kijkt terug op een succesvol jaar op alle vlakken. Het bevestigt zijn internationaal toonaangevende positie in het onderzoek naar chipprocestechnologie en is gereorganiseerd om ook op andere domeinen verder door te breken.

Het succes van een onderzoeksinstelling wordt in de eerste plaats gemeten door het aantal wetenschappelijke publicaties. Met 1652 nam het aantal publicaties toe met 8,6%. Ook het aantal internationale topconferenties (zoals ISSCC, IEDM, DATE) nam toe en het aantal lezingen en artikelen op uitnodiging steeg met 43%. IMEC kreeg 51 octrooien toegekend en diende 97 nieuwe octrooiaanvragen in. Veel aandacht uit eigen land kreeg IMEC onder andere voor de doorbraak op driedimensionale beelden voor gsm en voor de chip die met een NASA-missie de ruimte inging om stralingsuitbarstingen van de zon te bestuderen.

Ook op financieel vlak deed IMEC het niet slecht. De totale inkomsten (P&L) bedroegen 226,90 miljoen euro, waarvan 35,56 miljoen subsidie van de Vlaamse Overheid. Het merendeel van de inkomsten is afkomstig van het succesvolle onderzoeksprogramma naar chipprocestechnologie met afmetingen van 32 nanometer en kleiner.

Achter de schermen onderging IMEC een diepgaande reorganisatie, waarbij alle onderzoeksdivisies werden samengebracht in één operationele entiteit. Veel wordt verwacht van de samensmelting tussen nano-elektronica en biotechnologie, waar IMEC een aantal unieke onderzoeksprojecten in heeft. Zoals zenuwcellen op chip, die het onderzoek naar de ziekte van Alzheimer vooruit moeten helpen. Ook met onderzoek naar hernieuwbare energie en zonnecellen en technologieën voor de gsm van de toekomst hoopt IMEC haar positie te verstevigen.