ABVAKABO FNV

Marktwerking heeft negatief effect op arbeidsvoorwaarden

Op 23 april organiseerde ABVAKABO FNV een symposium over de effecten van marktwerking op arbeidsvoorwaarden. ABVAKABO FNV heeft onderzoek laten doen in drie sectoren, bij de energiebedrijven, openbaar busvervoer en thuiszorg. Bij het symposium waren 70 mensen aanwezig.

De resultaten van het onderzoek zijn gepresenteerd en vervolgens zijn vakbondsbestuurders, HRM-directeuren en politici met elkaar in debat gegaan over hoe we verder moeten of willen met marktwerking in Nederland.

Duidelijk werd dat werknemers in de sectoren die al langer met marktwerking te maken hebben er niet erg positief tegenover staan, hoewel het onderzoek een genuanceerd beeld naar voren bracht. Jenneke van Pijpen reageerde namens ABVAKABO FNV dat in ieder geval twee effecten naar voren kwamen die de stellingname van ABVAKABO FNV en andere FNV-bonden voor een `time-out' op verder marktwerking rechtvaardigen.

De conclusies die uit het rapport naar voren kwamen, zijn:
* marktwerking leidt tot concurrentie op prijs en daarmee tot verlies aan kwaliteit;

* werknemers betalen een prijs voor marktwerking in de zin van verlies aan werkgelegenheid, minder werkzekerheid door meer flexcontracten, toename van werkdruk, onrust door voortdurende reorganisaties;

* in geprivatiseerde bedrijven is vaak een grotere ongelijkheid in beloningen (de top gaat omhoog en de basis wordt naar beneden gedrukt; zie effect van liberalisering van de post).

Van Pijpen eindigde haar pleidooi dan ook met een oproep om de petitie voor een time-out op marktwerking en een waarborg voor kwaliteit van publieke diensten te tekenen op internet via http://www.tekennu.nl.