Hulpverleningsregio Haaglanden


Brand in treinstel, Delft

Delft, 2 mei 2007

Brand in treinstel

Rond negen minuten voor tien is vanavond brand ontstaan, in een treinstel van de NS, ter hoogte van het Marcellus Emantspad in de gemeente Delft. De machinist liep daarbij rookklachten op.

Bij een tussenstop op station Delft Zuid ontdekte de conductrice van de trein, van Den Haag naar Rotterdam, als een van de eerste de brand in de voorste coupes. Hierop heeft ze samen met haar collega de overgebleven passagiers de trein uit het perron opgestuurd. Bij aankomst van de Brandweer was de trein inmiddels leeg en stonden de twee voorste coupes in brand.
De trein, die uit meerdere wagons bestond, stond met de voorkant gelukkig voldoende ver van de overkapping, van het station, om brandoverslag te voorkomen. Echter voordat de Brandweer kon blussen moest eerst de spanning van de bovenleiding worden gehaald en het treinverkeer worden stil gelegd. Hierna kon de Brandweer de brand veilig bestrijden. Dat dit zo betrekkelijk snel lukte kwam mede doordat het spoor dicht aan de openbare weg ligt. Toch kon de Brandweer de twee coupes niet meer redden. Deze brandde dan ook geheel uit. De machinist van de trein is in verband met rookinhalatie voor onderzoek meegenomen door ambulancepersoneel naar het ziekenhuis. Tijdens de brand zijn de passagiers opgevangen aan de andere zijde van het station. Omstreeks middernacht is het baanvak aan weerskanten weer vrij gegeven en is de trein weggesleept. De oorzaak van de brand is vermoedelijk brandstichting.

De recherche stelt een onder zoek in naar de oorzaak van de brand.

De totale brand-en rookschade aan het treinstel bedraagt ongeveer 700.000 euro.