Informatie Beheer Groep

Groningen, 2 mei 2007

Aanmelden tot 15 mei

Opleidingen met numerus fixus vastgesteld voor studiejaar 2007-2008

De Informatie Beheer Groep (IB-Groep) laat vandaag circa 65.000 aanstaande studenten weten voor welke opleidingen en bij welke instellingen een beperkte inschrijving voor eerstejaars geldt. Tot uiterlijk 15 mei kunnen aanstaande eerstejaars zich voor deze numerus fixus-opleidingen aanmelden bij de IB-Groep.

Van de 65.000 studenten hebben ongeveer 19.000 aanstaande eerstejaars zich aangemeld voor een fixus-opleiding. Zij moeten meedoen aan de selectieprocedure. Ongeveer 46.000 hebben zich aangemeld voor een opleiding met een vrije instroom. Voor hen geldt geen inschrijvingsbeperking.

Twee soorten fixus Er zijn voor het studiejaar 2007 - 2008 twee soorten fixusopleidingen:

Opleidingsfixus: Bij een opleidingsfixus is de gezamenlijke capaciteit van alle instellingen die een bepaalde opleiding verzorgen, onvoldoende om alle studenten in te schrijven. De student loot eerst mee voor de opleiding. Daarna wordt gekeken waar de student kan worden geplaatst. Hierbij houdt de IB-Groep zoveel mogelijk rekening met de opgegeven instellingsvoorkeur van de student. De opleidingsfixus geldt onder andere voor de opleidingen diergeneeskunde, geneeskunde en tandheelkunde.

Instellingsfixus Bij een instellingsfixus is de capaciteit aan één instelling die een bepaalde opleiding verzorgt, onvoldoende om alle studenten in te schrijven. De student moet dan voor de gekozen opleiding aan de desbetreffende instelling deelnemen aan de selectieprocedure.

Meer informatie over numerus fixus-opleidingen en loten is te vinden op de IB-Groep-site: www.ib-groep.nl. * numerus fixus-opleidingen hbo * numerus fixus-opleidingen wo

De IB-Groep voert voor het ministerie van OCW onder andere wetten en regelingen uit op het gebied van studiefinanciering en tegemoetkoming schoolkosten, het beheer en de uitwisseling van gegevens gekoppeld aan het onderwijsnummer, de aanmelding en plaatsing van eerstejaarsstudenten, de loting voor fixusopleidingen, diploma-erkenning en -legalisatie, en de organisatie van examens. Voor de ministeries van Justitie en VROM voert de IB-Groep activiteiten uit op het gebied van het inburgeringsbeleid.