Partij van de Arbeid

Onderwijscommissie Dijsselbloem

03-05-2007 02:56

Sinds 25 april neemt een onderzoekscommissie onder voorzitterschap van PvdA-Tweede-Kamerlid Jeroen Dijsselbloem de onderwijsvernieuwingen van de afgelopen twintig jaar onder de loep. Eén van de belangrijkste redenen voor het onderzoek is de toenemende maatschappelijke onrust over de onderwijsvernieuwingen.

Negen maanden lang gaat de commissie uitzoeken wat er mis is gegaan bij de introductie van de basisvorming en de tweede fase in het voortgezet onderwijs in de jaren negentig. Daarnaast komen ook het vmbo, het nieuwe leren en de schaalvergroting aan bod. Veel vernieuwingen konden rekenen op kritiek van docenten, ouders en scholieren. Uit het onderzoek hoopt de PvdA lessen te trekken voor de toekomst.

Eind januari van dit jaar pleitte de PvdA voor een parlementair onderzoek naar het onderwijs. Eerst was het CDA nog tegen maar uiteindelijk steunde de Tweede Kamer het initiatief unaniem. De commissie bestaat naast voorzitter Dijsselbloem uit de volgende zes kamerleden, elk van een andere politieke partij: Bas Jan van Bochove van het CDA, de SP levert Nathalie de Rooij, voor de VVD zit Halbe Zijlstra in de commissie, Tofik Dibi voor GroenLinks, Martin Bosma voor de Partij voor de Vrijheid en Cynthia Ortega voor de ChristenUnie.