Ingezonden persbericht


Milieufederatie protesteert tegen lozen weekmakers

Zaandam, 3 mei 2007 - Milieufederatie Noord-Holland protesteert bij het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier tegen een ontwerpvergunning voor het lozen van schadelijke weekmakers op een poldersloot door Renolit Nederland B.V. in Enkhuizen.

Het Hoogheemraadschap is van plan de bedrijven Renolit B.V. en Alkor Draka B.V. een vergunning te verlenen voor het lozen van afvalwater. Het gaat onder meer om koelwater. Met het afvalwater van Renolit wordt een grote hoeveelheid weekmakers (DEHP) geloosd. DEHP is een stof die ervan verdacht wordt de hormoonhuishouding van dieren die in het water leven te verstoren. Vervrouwelijking van vissen of onvruchtbaarheid kan het resultaat zijn. Hormoonontregeling is inmiddels een selectiecriterium voor het aanwijzen van milieugevaarlijke stoffen. Onderzoek heeft aangetoond dat de kans op vervrouwelijking van vissen in kleine oppervlaktewateren, zoals sloten, het grootst is, omdat daar de minste verdunning plaats vindt.

Op Europees niveau is nog geen kwaliteitsnorm voor oppervlaktewater vastgesteld voor DEHP, de voorgestelde norm is 0,33 µg per liter. Uit onderzoek van het RIZA is gebleken dat de lozing van DEHP in Enkhuizen deze norm enkele honderden malen overschrijdt. Gezien het milieubezwaarlijke karakter van de stof en de omvang van de lozing, is de Milieufederatie van mening dat het bedrijf verder moet gaan met het nemen van maatregelen dan het Hoogheemraadschap nu voorschrijft in de ontwerpvergunning.

DEHP staat op de lijst van prioritaire stoffen van de Europese Kaderrichtlijn Water. Op deze lijst staan 33 stoffen waaraan risico's kleven en waarvoor de EU kwaliteitsnormen vaststelt. Het beleid voor deze stoffen is gericht op geleidelijke vermindering van lozingen tot de kwaliteitsnorm is bereikt.

Voor meer informatie (