De Nederlandse Bank


Nieuwe Verzekeringsstaten per 1 januari 2007

Nieuwsbericht

Datum 3 mei 2007

DNB heeft na overleg met het ministerie van Financiën en het Verbond van Verzekeraars eind 2006 een nieuw rapportagekader voor verzekeringsmaatschappijen gepubliceerd. De boekjaren die op of na 1 januari 2007 aanvangen, dienen volgens dit nieuwe rapportagekader binnen vijf maanden na het einde van het boekjaar aan DNB gerapporteerd te worden.

Belangrijke wijzingen zijn de nieuwe risicoparagraaf en de nieuwe toereikendheidstoetsen voor Schade en Natura. De toereikendheidstoets voor Leven is gewijzigd (de toetsvoorziening op actuele waardegrondslagen). De verzekeraar heeft de keuze om de staten in te dienen op IFRS dan wel BW grondslagen. Het gevolg van de nieuwe verzekeringsstaten is een soms minder brede informatie-opvraag, maar wel dieper op kernonderdelen.

Voorlichtingsbijeenkomsten

Op 19 en 26 juni zullen de schadeverzekeraars (inclusief zorgverzekeraars) en op 25 juni de leven- en naturaverzekeraars over de wijzigingen in het nieuwe rapportagekader voorgelicht worden. De verzekeraars ontvangen voor deze voorlichtingsbijeenkomst, die een gehele dag duurt, een uitnodiging. In september zal de voorlichting voor de accountants en de actuarissen gepland worden.

Helpdesk

Een helpdesk is ingericht voor de beantwoording van vragen. De helpdesk is bereikbaar via:
helpdesk-verzekeraars@dnb.nl

In het najaar zal, in overleg met het Verbond van Verzekeraars, een aantal verzekeraars gevraagd worden deel te nemen aan een fieldtest. Deze fieldtest heeft ten doel om mogelijke onduidelijkheden in de staten in een evaluatie aan de markt toe te lichten.

De verzekeraars zullen de verzekeringsstaten via de internetapplicatie e-Line rapporteren. Aanvang 2008 zullen de verzekeraars over het gebruik van e-Line voorgelicht worden.

---