PvdA Rotterdam


Nieuws

Eerste voortgangsbericht onderzoekscommissie Museumpark aan gemeenteraad

Vr 20 Apr 2007 - Onderzoekscommissie Rotterdam
Eerste voortgangsbericht onderzoekscommissie Museumpark aan gemeenteraad

De commissie die onderzoek doet naar de ontwikkelingen rond de bouw van de parkeergarage en de ondergrondse waterberging informeert de gemeenteraad over de planning en kosten van het onderzoek. De raad neemt hier in de vergadering van 26 april 2007 kennis van.

Opdracht
Nadat de onderzoekscommissie op 15 maart 2007 door de gemeenteraad werd benoemd concentreerde haar werk zich op het uitwerken van de opdracht. De raad droeg op onderzoek te doen naar de gang van zaken rondom het project voor de bouw van de parkeergarage en de ondergrondse waterberging in het Museumpark. Duidelijk moet worden welke technische keuzes aan de orde waren, hoe de beheersing en sturing van het project waren geregeld, op welke wijze de risico's in kaart zijn gebracht en hoe het financiële arrangement tot stand kwam. Ook de politiek-bestuurlijke verantwoording diende te worden onderzocht. De gemeenteraad gaf de onderzoekscommissie mee spoedig geïnformeerd te willen worden over de planning en aanpak van het onderzoek.

Onderzoeksplanning
De commissie richt zich in het onderzoek op de periode van het ontstaan van de parkeerbehoefte rond het Museumpark in april 2003 tot en met februari 2007. In de eerste fase wordt een second opinion uitgevoerd op het rapport van Audit Service Rotterdam. De ASR onderzocht in opdracht van het college o.a. de financiële ontwikkelingen rond de bouw van de garage. Verder wordt gekeken naar eventuele leemtes in het feitenrelaas van het ASR-rapport en wordt externe partijen om informatie gevraagd. Op basis van de resultaten volgen voorgesprekken met betrokkenen. Naar verwachting vindt de openbare verhoorronde na het zomerreces plaats. De conclusies en aanbevelingen verwacht de commissie eind oktober aan de gemeenteraad te presenteren. Het onderzoek kost EUR 355.000,-.

Commissie voert onderzoek uit
De commissie Museumpark voert het onderzoek uit. Voorgesprekken en openbare verhoren neemt de commissie zelf ter hand. Voor de inhoudelijke ondersteuning is Policy Research Corporation ingeschakeld.
De heer T. Harreman is voorzitter van de commissie en de heer R.E. Oosterhoff zijn plaatsvervanger. Mevrouw K.M.T. Duys, de heer L.P.M. de Kleijn en de heer V.H. Reijkersz zijn als leden benoemd. Het instellen van een enquête is het resultaat van een motie die de gemeenteraad op 15 februari 2007 unaniem aannam. Het houden van een raadsenquête is het zwaarste controle-instrument van een gemeenteraad. Het is de eerste keer dat de gemeenteraad een enquête houdt in het duale stelsel.

www.rotterdam.nl/onderzoekscommissie

Dossier


* Museumparkgarage