Ministerie van Defensie

03-05-2007 15:25

PERIODIEK OVERZICHT AFGHANISTAN

Een Afghaanse Nationale Politiepost bij Chora werd op 26 april aangevallen door Opposing Militant Forces. Nederlandse eenheden van Task Force Uruzgan ondersteunden de politie met mortieren. Uiteindelijk riepen ze Close Air Support in van een ISAF-vliegtuig, die het vuurcontact met een lasergeleide bom tot stoppen bracht.

De dagen erna bleef het onrustig rond de controlepost. Daarom werd op 29 april ook steun geleverd aan een Afghaanse eenheid die de controlepost heeft heroverd. Nederlandse eenheden zetten weer mortieren in en een Apache gevechtshelikopter, die een Hellfire-raket afvuurde en zijn boordkanon gebruikte. Ter ondersteuning wierp een ISAF-vliegtuig een lasergeleide bom af. Bij de vuurcontacten zijn waarschijnlijk slachtoffers gevallen aan de zijde van de tegenstander.

Nederlandse Apaches werden diezelfde dag ook ten westen van Tarin Kowt ingezet ter ondersteuning van de Afghan Eradication Force (AEF). Deze Afghaanse eenheid kwam onder vuur te liggen van Opposing Militant Forces (OMF), waarbij enkele voertuigen defect raakten. Om te voorkomen dat de apparatuur uit deze voertuigen in vreemde handen zou vallen, werden ze door de Apaches vernietigd. Nederlandse F-16's zijn op 29 april ingezet om grondtroepen te steunen die door OMF werden aangevallen. Daarbij zijn bij de OMF waarschijnlijk slachtoffers gevallen.

Bij de Task Force Uruzgan rondden de afgelopen week wederom achtendertig ANAP-cursisten hun basiscursus algemene ondersteunende politietaken af. Vanaf het begin van de missie zijn ruim achthonderd cursisten uit de provincie door ISAF opgeleid.

Generaal-majoor Ton van Loon heeft zijn zes maanden als Commandant Regional Command South afgerond. De internationale troepenmacht in Zuid-Afghanistan, waarover nu de Britse generaal Jacko Page het commando voert, assisteert de Afghaanse overheid in de provincies Nimroz, Helmand, Kandahar, Uruzgan, Day Kundi en Zabul.