Gemeente Vlaardingen


Kappen door iepziekte

03 mei 2007

Onlangs is bij twee iepen langs de Dr. Wiardi Beckmansingel en de Marnixlaan vastgesteld dat ze zijn aangetast met de voor iepen besmettelijke en dodelijke iepziekte.

De ziekte wordt verspreid door de iepenspintkever en kenmerkt zich in het begin door het plotseling verdorren en verkleuren van het blad aan het uiteinde van een tak. Het verdroogde blad valt in eerste instantie niet af. Soms kan het blad van de hele boom in enkele dagen geheel bruin worden. Als een iep eenmaal is aangetast door deze ziekte kan hij niet meer worden behouden. Om verspreiding van deze besmettelijke ziekte te voorkomen moeten aangetaste bomen zo snel mogelijk worden omgezaagd en de takken worden versnipperd. Het stamhout wordt, in verband met verspreiding van de ziekte door de iepenspintkever, afgevoerd naar de vuilverbranding (onder toepassing van artikel 13 lid 2 a van de Bomenverordening).

De bomen zullen binnenkort worden gekapt. Komend najaar zullen op opengevallen plaatsen nieuwe bomen worden aangeplant. Verwacht wordt dat de komende zomer om dezelfde reden nog een aantal bomen zal moeten worden gekapt.

Meer informatie: Dhr. A. Bijl, (010) 2484566 (afdeling Wijkbeheer )