Gemeente Vlaardingen


Kennismaken

03 mei 2007

Het voltallige dagelijks bestuur van Vlaardings Tsjechische partnerstad Moravská Trebová (de Rada) bezocht Vlaardingen tijdens Koninginnedag. Bovendien verzorgde de traditionele muziek- en dansgroep Kasanica een aantal optredens in de stad.

De muziekgroep reisde gisteren terug, de bestuurders vertrekken vandaag. Gisteren konden zij dus nog even door de Broekpolder fietsen.

Het is voor de eerste keer dat alle leden van de rada Vlaardingen bezoeken. Voor een aantal van hen wordt het de eerste kennismaking met Nederland en Vlaardingen, omdat eind vorig jaar in Tsjechië gemeenteraadsverkiezingen zijn geweest. Het programma is er dan ook op gericht de gasten een goede indruk te geven van Nederland, Vlaardingen en zijn bestuurssysteem. Naast het bezoeken van het feest op 30 april kregen zij een uitgebreide rondleiding in stad en omgeving en werd een lezing en discussiebijeenkomst over het openbaar bestuur in Nederland georganiseerd.

Het bezoek van Kasanica past in een inmiddels lange traditie van uitwisseling van muziekgroepen tussen beide partnersteden. Zo bezochten enkele jaren geleden twee koren uit Tsjechië het Loggerfestival en luisterde de Vlaardingse showband Liberté vorig jaar een groot feest in Moravská Trebová op.

Beide steden hebben sinds 1992 een stedenband. Die wordt in Vlaardingen gecoördineerd door de Stichting Vrienden van Moravská Trebová.