Partij van de Arbeid

Mees: Weg met deeltijdfeminisme

03-05-2007 03:02

Vrouwenemancipatie is één van de speerpunten van de PvdA. Heleen Mees is columniste van het NRC Handelsblad én vice-voorzitter van de PvdA-afdeling in New York. Genoeg reden dus voor de webredactie om aandacht te besteden aan haar net verschenen boek, getiteld 'Weg met het deeltijdfeminisme.' Hierin gaat Mees in tegen de bewering dat de vrouwenemancipatie voltooid is.

Heleen Mees woont sinds 2000 in New York. Hier werkt ze al enige jaren voor de campagne van Hillary Clinton en is ze onafhankelijk adviseur voor Europese Zaken. Daarnaast is Mees één van de oprichtsters van Women on Top, een organisatie die zich inzet voor de verbetering van de positie van vrouwen. Volgens Mees vormen vrouwen in Nederland nog steeds de tweede sekse. Als het gaat om bijvoorbeeld vrouwen in topfuncties bezet Nederland samen met Pakistan de laatste plaats op een internationale ranglijst.

Heleen Mees wordt ook wel powerfeministe genoemd. Ze wil meer vrouwen aan de top en dat ze meer gaan werken. Volgens haar zijn we er nog lang niet wat de emancipatie van vrouwen betreft. Het zogenaamde anderhalfverdienersmodel is volgens haar een mythe: In werkelijkheid draagt de vrouw niet meer dan éénvijfde bij aan het huishoudelijk inkomen. Vrouwen in de leeftijdscategorie 20 tot 30 treden massaal toe tot de arbeidsmarkt, storten zich vol overgave op hun werk, om vervolgens - zodra ze zwanger raken - hun economische zelfstandigheid klakkeloos op te geven. En als er dan een scheiding volgt raken ze afhankelijk van een minimumuitkering voor de zorg van hun kinderen. Dat moet anders.

Voor meer informatie, zie de volgende websites: http://www.nieuwamsterdam.nl/wegmethetdeeltijdfeminisme http://www.heleenmees.nl