Gemeente Wijk bij Duurstede

De Engk in voorbesprekingsronde

In de voorbesprekingsronde van de Avond van de raad van dinsdag 8 mei aanstaande wordt een voorstel van het college van burgemeester en wethouders behandeld over exploitatie en stedenbouwkundige visie De Engk. Tijd: van 20.15 uur tot 21.45 uur in de raadzaal. Iedereen is van harte welkom hierbij aanwezig te zijn.

Gedachteomslag
Naar aanleiding van een bewonersavond in De Engk in december 2005 is er een gedachteomslag gekomen in de plannen voor De Engk. Zo zijn de situering van het groen, het bouwvolume en de daarmee samenhangende parkeerdruk en de wandelpromenade aangepast. Deze nieuwe visie is in november 2006 aan de bewoners van De Engk gepresenteerd. Ook de daarbij behorende exploitatie is herzien.
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om de in november 2006 gepresenteerde visie als uitgangspunt te nemen voor de verdere vernieuwing van De Engk. De ontwikkelingsvisie is financieel haalbaar. Burgemeester en wethouders stellen de gemeenteraad dan ook voor de gebiedsexploitatie De Engk van 1 januari 2007, die een positief resultaat oplevert, als uitgangspunt te nemen voor de verdere ontwikkeling.

Minder massaal
Concreet betekent dit dat burgemeester en wethouders nu aan de gemeenteraad vragen in te stemmen met een ontwikkelingsvisie waarin minder massaal wordt gebouwd, de Gansfortstraat wordt aangepast, de Ruysdaelstraat voor het doorgaande autoverkeer wordt afgesloten en de parkeergarage onder het E&E Gasthuis niet wordt aangelegd.

Onderzoek watergang
Het college van burgemeester en wethouders vraagt aan de gemeenteraad ook om in te stemmen met nader onderzoek en overleg ten aanzien van de realisering van de geplande watergang en de bebouwing van de zgn. groene stempels. Deze onderdelen uit de ontwikkelingsvisie eisen meer onderzoek en overleg met de bewoners. Als dat is gebeurd, komt het college met een voorstel waarover de gemeenteraad dan een besluit moet nemen.

Overleg
Na besluitvorming in de gemeenteraad wordt het overleg met de bewoners voortgezet, zowel in de meedenkgroep als met de bewoners rond de groene stempels. Ten aanzien van de watergang wordt nader onderzoek gedaan en met bewoners die aan de geplande watergang wonen overleg gepleegd.

Informatie
Het college houdt de bewoners op de hoogte van de voortgang via de wijkkrant en de gemeentelijke website. Er wordt nu gewerkt aan de beantwoording van de vele vragen die op de bewonersavond zijn gesteld en zijn van plan om in de tweede helft van mei 2007 een nieuwe wijkkrant uit te brengen met daarin onder andere de beantwoording van de genoemde vragen, de fasering en de verdere aanpak etc.