Fortis Bank

Persbericht

Brussel / Utrecht / Bazel, 3 mei 2007

Fortis kiest voor Gold Standard CO2-credits

De Gold Standard Foundation, een non-profitorganisatie die wordt ondersteund door 38 niet-gouvernementele organisaties (NGO's), onderschrijft het CO2-compensatieprogramma van Fortis

Fortis heeft energiebesparing hoog op de agenda staan, gebruikt groene stroom en compenseert alle overige CO2-uitstoot. Wereldwijd zijn we sinds januari 2007 CO2-neutraal voor alle eigen activiteiten1. Minimaal 50% van de te compenseren CO2-uitstoot zou moeten voldoen aan de Gold Standard. De door een aantal NGO's in het leven geroepen Gold Standard Foundation beoordeelde de strikte kwaliteitscriteria die Fortis hanteert bij het aankopen van CO2-credits en onderschrijft deze volledig. Fortis wil haar CO2-uitstoot tot een minimum beperken door besparing van energie en inkoop van groene stroom. De overige uitstoot wordt gecompenseerd (in 2007 naar verwachting zo'n 180.000 ton CO2- 15% minder dan in 2006). Alles bij elkaar heeft dit met ingang van januari 2007 geleid tot volledige CO2-neutraliteit voor alle wereldwijde activiteiten van Fortis. 2 Fortis koopt CO2-credits van onder andere windmolenparken, zonne-energieprojecten of biomassacentrales, bij voorkeur in opkomende markten. We kiezen alleen credits die voldoen aan de allerhoogste kwaliteitseisen. Ze moeten een extra bijdrage leveren aan de verlaging van de CO2-uitstoot en niet-fossiele energiesystemen ondersteunen. Verder moeten ze daadwerkelijk bijdragen aan (lokale) duurzame ontwikkeling, bijvoorbeeld door middel van kleinschalige projecten ter bevordering van de lokale werkgelegenheid3. Om aan deze eisen te voldoen, zal Fortis proberen minimaal 50%4 van de compensatieportefeuille uit credits te laten bestaan die het internationaal erkende Gold Standard keurmerk dragen. Alle andere credits worden onderworpen aan een kritische selectieprocedure die Fortis Corporate Social Responsibility (CSR) en Fortis Carbon Bank samen met de Gold Standard Foundation hebben ontworpen. Michael Schlup, Executive Director van de Gold Standard Foundation: "Fortis heeft gekozen voor topkwaliteit. Dat doet de Gold Standard Foundation, een keurmerkorganisatie voor
1 Zie voor meer informatie ons persbericht van 20 december 2006.
2 Dit cijfer is afgeleid van het cijfer voor de uitstoot over 2006 (zoals vermeld in ons Verslag Duurzaam Ondernemen 2006). Hierbij wordt voor 2007 uitgegaan van een groei van het aantal FTE's van 10% en een gelijkblijvende uitstoot en spreiding per FTE. Verder wordt rekening gehouden met het CO2-voorkomende effect van de inkoop van groene stroom in België (vanaf januari 2007) en Nederland (naar verwachting vanaf de tweede helft van 2007). De uitstoot steeg van ongeveer 195.000 ton in 2005 tot ongeveer 220.000 ton in 2006. Dit is te wijten aan sterke groei van Fortis' activiteiten in 2006 en het feit dat het CO2-neutraliteitsprogramma pas in 2007 in werking is getreden.
3 Fortis heeft voor credits binnen het kader van het Kyoto Protocol een voorkeur voor het Clean Development Mechanism (CDM) in plaats van Joint Implementation (JI)-projecten, omdat bij CDM de nadruk ligt op ontwikkelingslanden. De volgende categorieën sluiten wij uit: de zogeheten carbon sink-projecten (inclusief bosbouw), grootschalige waterkrachtprojecten (groter dan 15 MW) en projecten voor het affakkelen van afvalgas of industrieel gas (inclusief HFC's). Fortis geeft de voorkeur aan projecten voor duurzame energie (windenergie, zonne-energie, kleinschalige waterkrachtprojecten , biomassa / biogas of vloeibare biobrandstoffen ).
4 Fortis heeft gekozen voor een 50%-drempel (in plaats van 100%) voor de benodigde flexibiliteit in een markt waarin de vraag naar Gold Standard CER's momenteel groter is dan het aanbod. Indien deze doelstelling in een bepaald jaar niet haalbaar is, zal het tekort in een ander jaar binnen de vastgestelde duur van het CO2-neutraliteitsprogramma (2007-2010) worden gecompenseerd. 2 CO2-credits, natuurlijk deugd. Fortis laat hiermee zien dat ze haar CO2-neutraliteitsprogramma serieus neemt. Door de keuze voor Gold Standard levert Fortis een echte bijdrage aan de strijd tegen klimaatverandering, en draagt ze bij aan de versterking van (lokale) duurzame ontwikkeling. Samen met de 38 niet-gouvernementele organisaties (NGO's) die de Gold Standard onderschrijven, juichen wij de grondige, stringente aanpak van Fortis toe." Lex Kloosterman, Chief Strategy Officer van Fortis en als lid van het Executive Committee verantwoordelijk voor duurzaam ondernemen: "De Gold Standard Foundation zorgt voor een evenwichtige balans tussen maatschappelijke en milieutechnische doelstellingen enerzijds en deskundig advies anderzijds. Uitgebreid overleg tussen regeringen en andere belangrijke actoren in de emissiemarkt heeft geresulteerd in de Gold Standard. Deze garandeert een realistische, grondige en alom erkende toetsingsprocedure voor compensatieprojecten en leidt tot hoogwaardige credits voor vrijwillige kopers zoals Fortis. Uit de samenwerking met de Gold Standard Foundation en onze keuze voor hoogwaardige credits blijkt dat Fortis klimaatverandering beschouwt als een van de belangrijkste uitdagingen van dit moment. Wij willen graag een zinvolle bijdrage leveren aan de strijd tegen klimaatverandering en Fortis positioneren als voortrekker op dat terrein." Fortis rapporteert regelmatig over de voortgang van het CO2-neutraliteitsprogramma. Dit gebeurt onder andere via formele rapportagekanalen, zoals het jaarlijkse Verslag Duurzaam Ondernemen. Fortis is een internationale financiële dienstverlener op het gebied van bankieren en verzekeren. Wij bieden onze particuliere, zakelijke en institutionele klanten een breed pakket producten en diensten via de eigen kanalen, in samenwerking met het intermediair en via andere distributiepartners. Fortis behoort met een marktkapitalisatie van EUR 44,6 miljard (31/03/07) tot de twintig grootste financiële instellingen van Europa. Onze sterke solvabiliteit, onze aanwezigheid in 50 landen en de toewijding en het professionalisme van onze 60.000 medewerkers stellen ons in staat om mondiale kracht te combineren met lokale flexibiliteit, een combinatie die garant staat voor optimale dienstverlening. Meer informatie is beschikbaar op www.fortis.com.

Perscontacten:

Brussel: +32 (0)2 565 3584 Utrecht: +31 (0)30 226 3219

Investor Relations:
Brussel: +32 (0)2 565 5378 Utrecht: +31 (0)30 226 3220


---

Fortis Rue Royale 20 1000 Brussels Belgium Archimedeslaan 6 3584 BA Utrecht The Netherlands www.fortis.com