D66

Houd kerk en staat gescheiden

3 mei 2007

Youth for Christ ontvangt 300.000 euro subsidie voor het project Diverse City. De organisatie wil hiermee jongeren betrekken bij de maatschappij en christenen weer terugbrengen in het centrum van de samenleving, zegt initiatiefnemer Setkin Sies.

Minister Rouvoet van Jeugd en Gezin (ChristenUnie) heeft de subsidieaanvraag van Youth for Christ (YfC) goedgekeurd, wat betekent dat de overheid de komende twee jaar de acties van de organisatie zal ondersteunen.

Naar aanleiding van dit bericht heeft D66- lijsttrekker Alexander Pechtold schriftelijke vragen gesteld aan Rouvoet over de scheiding tussen kerk en staat en de subsidietoekenning aan Youth for Christ. Zo wil Pechtold weten in het kader van welk programma deze subsidie verstrekt is en welke voorwaarden hierbij gehanteerd zijn.

D66 vraagt zich of de scheiding tussen kerk en staat wel wordt gerespecteerd. De overheid dient religieus neutraal te zijn en dat moet ook weerspiegeld worden in het beleid. D66 is benieuwd naar de visie van minister Rouvoet wat betreft religieuze neutraliteit van de overheid en de scheiding tussen kerk en staat.

D66 plaatst geen vraagtekens bij de subsidie omdat het om een religieuze organisatie gaat. Wel is D66 van mening dat religie niet thuis hoort in de publieke sfeer, maar dat het iets is wat in de privé-sfeer moet blijven. Youth for Christ heeft als missie: `zoveel mogelijk jongeren (10-22 jaar) vertrouwd maken met Jezus en hen te helpen leven naar Zijn bedoelingen'. De organisatie biedt met andere woorden jongerenwerk aan waar een religieus staartje aan zit. D66 is niet tegen jongerenwerk door religieuze organisaties, maar wel tegen een door de overheid gesubsidieerde verspreiding van religie.
---