Socialistische Partij Rotterdam

SP Rotterdam

Jaffa: "Zo'n mooi huis krijg ik nooit meer."

03-05-2007 * De SP informatie-avond voor bewoners in de kralingse wijk Jaffa op woensdag 2 mei was een succes. Zo'n 50 buurtbewoners, een delegatie van vier WBR-ers en enkele deelraadsleden praten mee over de toekomst van Jaffa.

De deelgemeente en het WBR (eigenaar van zo'n 95 procent van de woningen in de wijk) hebben een ontwikkelingsvisie gemaakt waarin sprake is van een forse ingreep in de buurt. Kort gezegd gaat het meest drastische scenario uit van sloop van het merendeel van de woningen in het zuidelijk deel van Jaffa en de Sophiakade.

Jaffa

SP raadslid Leo de Kleijn leidde de avond in: "Uit alles blijkt dat Jaffa een gewilde wijk is. Dicht bij het centrum, vlak naast de Kralingse Plas en ook nog eens met de mooie Sophiakade aan de Boezem. Er moet zeker het een ander gebeuren om de wijk op te knappen. Voor de SP is het uitgangspunt dat de mening van bewoners daarin heel zwaar moet tellen. Slopen van goede en betaalbare woningen om er dure en middeldure voor in de plaats te zetten vind de SP geen goed idee."

Ron van Gelder, districtmanager West van het WBR, gaf aan dat er nog niets definitief besloten is. Maar hij stak ook niet onder stoelen of banken dat het WBR een voorkeur heeft voor het meest vergaande scenario.

De reacties van bewoners waren overwegend kritisch. Vooral bewoners aan de Sophiakade zien niets in de plannen van het WBR. Maar ook bewoners in andere delen van de buurt willen sowieso in Jaffa blijven wonen. Een oudere mevrouw die al 40 jaar op de Sophiakade woont zei: "Ik blijf. Zo'n mooi huis krijg ik nooit meer!"

Zo'n 15 aanwezigen gaven zich op om mee te doen aan een bewonerscommissie die de inbreng van bewoners in de verdere besluitvorming vorm moet geven.

Op 14 en 15 mei organiseert het WBR zelf ook informatie-bijeenkomsten voor bewoners in de Arentschool.

Zie ook:

* 'Wijkvisie Jaffa: Wat vindt u dat er met uw buurt moet gebeuren?'