Politie Midden- en West Brabant

Persberichten politiedistrict Breda

BREDA, 3 mei 2007

Politie rolt vier kwekerijen op

BREDA: De politie heeft donderdag in verschillende panden invallen gedaan in het kader van de bestrijding van hennepoverlast. Er werden zes panden bezocht en in vier gevallen was het raak. Drie personen werden aangehouden.

Naar aanleiding van een anonieme melding en een positieve warmtemeting nam de politie een kijkje in een woning in de Bruno Renardstraat. Daar werd op de zolder een in werking zijnde hennepkwekerij aangetroffen. De kwekerij bevatte ongeveer 150 planten. Een 25-jarige Bredanaar, de bewoner, werd aangehouden. Hij werd overgebracht naar het bureau en verhoord. De man mag zich binnenkort verantwoorden bij de rechter.

In een woning in de Brusselstraat werd, eveneens na een anonieme melding, een ontmantelde hennepkwekerij aangetroffen. Dit was in de woonkamer. In een kast in de woning werden ongeveer 25 zakken met grond aangetroffen. In verband met deze kwekerij werd een 36-jarige Bredanaar aangehouden. Dit zou de hoofdhuurder van de woning zijn. Hij werd voor de woning aangehouden toen hij polshoogte kwam nemen bij de actie van de politie. Een 25-jarige Bredanaar werd eveneens aangehouden. Dit zou de bewoner kunnen zijn, daar hij in de woning lag te slapen. Na verhoor werden de verdachten op vrije voeten gesteld. De politie onderzoekt de zaak nog.

In de Tielrodestraat werd in een woning een kwekerij met 250 planten ontdekt. De politie kwam deze kwekerij op het spoor toen een verwarmingsmonteur de woning niet in mocht voor onderhoud van de cv-ketel. In een woning in de Antwerpenstraat werd een in werking zijnde hennepkwekerij ontdekt met 500 planten ontdekt. Deze woning was volledig ingericht als kwekerij. De planten konden groeien in woonkamer en in de slaapkamer. Bij deze laatste twee woningen werden geen aanhoudingen verricht. De politie onderzoekt de zaak nog.

In alle gevallen werd door Essent geconstateerd dat de elektriciteit illegaal werd afgetapt. Hiervoor zal een apart proces-verbaal wegens diefstal worden opgemaakt. De kwekerijen werden allen in samenwerking met de gemeente geruimd.

Over de aanpak van hennepteelt

De hennepteelt wordt door de politie aangepakt omdat er in veel gevallen sprake is van diefstal van elektriciteit, brandgevaar en (stank)overlast. Ook blijkt dat steeds meer zware geweldsdelicten in verband zijn te brengen met hennepkweek en dat de georganiseerde criminaliteit meer invloed krijgt. Bij het ontrollen van de wietplantages wordt vooraf gekeken naar de binnengekomen tips, die bij de politie en Meld Misdaad Anoniem (0800-7000) zijn binnen gekomen. Deze informatie wordt gecombineerd met eigen recherche onderzoek, informatie van de partners zoals Essent en woningcoöperaties en andere waarnemingen zoals stankoverlast, extreem stroomverbruik en warmtemetingen. Een combinatie van genoemde factoren leidt veelal tot een onderzoek in de woning, schuur, loods of bedrijfspand.

Inbraak in bouwkeet

ETTEN-LEUR: De politie onderzoekt een inbraak woensdagnacht op een bouwplaats in de Baronielaan. Daar werd door onbekenden ingebroken in twee portacabins, waarna verschillende dure gereedschappen werden gestolen. De daders hebben ramen geforceerd om binnen te komen. De gereedschappen waren in de portacabin in afgesloten ruimten opgeborgen, ook deze werden geforceerd. Technisch rechercheurs hebben onderzoek gedaan naar mogelijke sporen. Het is nog onbekend wat het schadebedrag is. De benadeelden hebben aangifte gedaan.

Aanhouding na aantreffen drogerij

RIJSBERGEN: De politie heeft woensdagochtend een 27-jarige Belg aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een hennepdrogerij in een woning in de Sint Bavostraat. De politie kwam de verdachte op het spoor nadat zij op 1 maart 2007 een inval deed in de woning. Bij die inval werden drugs, geld en een vuurwapen gevonden. De nu aangehouden verdachte was de huurder van de woning. Hij was op de hoogte van de hennepactiviteiten in de woning en eigenaar van het vuurwapen, dat een nepwapen bleek te zijn. Na verhoor is de man weer op vrije voeten gesteld. Tegen hem zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Aanhouding na huisvredebreuk

ETTEN-LEUR: De politie heeft woensdagavond een 34-jarige man uit Etten-Leur aangehouden wegens huisvredebreuk. De man betrad de woning van een familielid in de IJsvolgel, terwijl het familielid dit nadrukkelijk niet wilde. De verdachte duwde de deur open, ging naar binnen en posteerde zich aan de binnenkant tegen de deur aan, waardoor de bewoonster niet meer bij de deur kon. De politie werd gebeld, die de man aanhield. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Aangehouden na diefstal met geweld

BREDA: De politie heeft donderdagochtend rond 01:30 uur op de Jacob Catssingel een 38-jarige Bredanaar aangehouden wegens diefstal met geweld. De verdachte zou woensdagmiddag veertig euro hebben gestolen van een 46-jarige stadsgenoot, onder bedreiging van een schroevendraaier. De verdachte werd bij zijn slaapplaats aangehouden. De politie onderzoekt de zaak nog.

Doorrijden na opmerkelijk ongeval

ST. WILLEBRORD: Een 41-jarige automobilist uit Babyloniënbroek kreeg woensdagavond rond 23:15 uur op de A58 de schrik van zijn leven. De man reed met zijn personenauto met daar achter een trailer waarop een boot bevestigd was. Op een gegeven moment werd de man door een wit oud model Nissan bestelbusje van achteren aangereden. Daarbij raakte de gril van het bestelbusje vast aan de buitenboordmotor van de boot. Gelukkig voor beide bestuurder kwam er net een afslag naar een benzine pomp, die beiden namen. Toen de twee voertuigen bijna stilstonden, stuurde de bestuurder van de bestelbus plotseling naar links. Daardoor brak de gril af en kon de bestuurder van de bestelbus er als een speer vandoor. De politie is op zoek naar de witte bestelbus. De bus heeft een oranje streep op de zijkant en rijdt nu dus rond zonder gril. Die zat nog bevestigd aan de buitenboordmotor.

Onderzoek dood Bredanaar in woning Lage Kant gaat verder

BREDA: De politie zet het onderzoek naar de dood van een 38-jarige Bredanaar voort. De man werd dinsdagavond levenloos aangetroffen in zijn woning aan de Lage Kant. Of hier sprake is van een misdrijf, valt momenteel nog niet uit te sluiten. De sectie die donderdagmorgen bij het NFI in Rijswijk op het stoffelijke overschot heeft plaatsgevonden, geeft geen zekerheid over de doodsoorzaak. Er werken vijftien rechercheurs aan de zaak.

Auteur: Manfredi Mauro