Gemeente Brunssum

Ontwikkeling Emma III impuls voor werkgelegenheid Brunssum

De gemeente Brunssum en de Brunssumse Emma III V.O.F. hebben overeenstemming bereikt over de ontwikkeling van het bedrijventerrein Emma III. Bij de ontwikkeling van dit terrein, ongeveer twee hectare groot en gelegen op de hoek Emmaweg/Cronjéstraat, zal met name aandacht zijn voor het stimuleren van de werkgelegenheid in Brunssum. "In onze overeenkomst hebben we een inspanningsverplichting voor bedrijven laten opnemen om mensen met een uitkering aan het werk te helpen," aldus wethouder Eric Geurts.

Bedrijventerrein Emma III is eigendom van de Emma III V.O.F., opgericht door de Brunssumse bedrijven Vlom BV (de voormalige eigenaar van het terrein) en Parfums & Senteurs BV. Op het betreffende terrein lag vroeger de voormalige houtzagerij FSI - het terrein ligt inmiddels een aantal jaren braak. Emma III V.O.F. gaat zich inspannen om in de komende jaren bedrijven aan te trekken die zich op het terrein willen vestigen. Om te voorkomen dat nieuwe bedrijfsactiviteiten op deze locatie leiden tot overlast, is er een beeldkwaliteitplan voor het gebied vastgesteld. Dit plan beperkt onder meer de bebouwing ter plekke (tot bijvoorbeeld één bouwlaag) en voorziet in een buffer van openbaar groen tussen het bedrijventerrein en de openbare weg.

Werkgelegenheid

De gemeente Brunssum ziet in de ontwikkeling van Emma III kansen voor de lokale werkgelegenheid. Wethouder Eric Geurts: "Van bedrijven die zich op Emma III willen vestigen, verwachten we een actieve opstelling als het gaat om het creëren van, al dan niet tijdelijke, werkplekken voor mensen die een uitkering van de gemeente ontvangen. Als overheid willen we bedrijven daarin uiteraard zoveel mogelijk faciliteren, bijvoorbeeld door het verstrekken van arbeidssubsidies, al dan niet in combinatie met begeleiding, coaching, opleiding, scholing en training. Het mes snijdt aan twee kanten. Bedrijven komen op een aantrekkelijke manier aan personeel, en dat op een arbeidsmarkt die steeds krapper wordt. En voor mensen met een uitkering ontstaan, hier in Brunssum, meer kansen om economische zelfstandigheid te verwerven."

Bestemmingsplan

De voormalige eigenaar van het terrein, Vlom BV, en de gemeente Brunssum hebben in de afgelopen jaren regelmatig overleg gevoerd over een invulling van het terrein conform het bestemmingsplan (`bedrijfsdoeleinden'). In de overeenkomst die de gemeente Brunssum aangaat met de nieuwe eigenaar van het terrein, Emma III V.O.F., is vastgelegd dat de gemeente, mits verzoeken daartoe door de betreffende bedrijven ruimtelijk voldoende onderbouwd zijn, medewerking zal verlenen aan vrijstelling, danwel wijziging van het bestemmingsplan om aanvullende bedrijfsontwikkelingen ter plaatse mogelijk te maken.


---