Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden


Knelpunten waterbeheer verwerkt in concept-watergebiedsplan

Informatieavonden watergebiedsplan Groenraven-Oost en Maartensdijk

03-05-2007 - Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden organiseert in mei drie informatieavonden over het watergebiedsplan voor Groenraven-Oost en Maartensdijk. De eerste avond vindt plaats op 22 mei en wordt gehouden in Restaurant De Biltse Hoek in De Bilt en begint om 20.00 uur. Deze avond is vooral bedoeld voor belangenorganisaties en inwoners uit het gebied. Speciaal voor de agrariërs organiseert het waterschap samen met LTO twee extra informatieavonden. Deze avonden worden gehouden op 24 en 29 mei.

Watergebiedsplan

In een watergebiedsplan beschrijft het waterschap hoe het oppervlaktewatersysteem op een goede manier ingericht en beheerd moet worden. Hierbij worden alle aspecten van de waterhuishouding betrokken. Thema's als het beheersen van de waterkwantiteit (peilbeheer), het verbeteren van de waterkwaliteit, watertekort en wateroverlast. Er wordt nadrukkelijk rekening gehouden met de gebruiksfuncties in het gebied, landbouw, natuur en bebouwing. Het watergebiedsplan resulteert in een peilbesluit en een inrichtingsplan.

Meepraten over waterbeheer

Samenwerken is erg belangrijk om te komen tot een watergebiedsplan waar iedereen mee uit de voeten kan. Om de inwoners van het gebied te betrekken bij het opstellen van het watergebiedsplan organiseert het waterschap een aantal gebiedsavonden. Tijdens de eerste avond op 18 januari 2005 hebben inwoners uit het gebied knelpunten in het watersysteem kenbaar gemaakt. Deze informatie is door het waterschap verwerkt in een maatregelenpakket per deelgebied. Tijdens de informatieavond op 22 mei wil het waterschap de voorgestelde maatregelen graag bespreken met de inwoners uit het gebied.

De maatregelen

De maatregelen zijn vooral gericht op het afstemmen van het peilbeheer op de gebruiksfuncties in het gebied. Zo zullen er bijvoorbeeld ten behoeve van de landbouw en de fruitteelt een aantal gemalen en stuwen worden geplaatst of vervangen, worden er nieuwe watergangen aangelegd of verbreed en duikers vergroot. Er worden ook maatregelen genomen ten bate van de natuur. Dit zijn vaak maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren en/of de verdroging tegen te gaan. Dit betekent meestal dat de natuur waterhuishoudkundig gescheiden wordt van het omringende gebied. De maatregelen ten behoeve van het stedelijk gebied richten zich vooral op het voorkomen van wateroverlast. Zo gaat het waterschap bijvoorbeeld duikers die een knelpunt vormen bij de waterafvoer vergroten.

Twee extra informatieavonden voor agrariërs in het gebied

Speciaal voor agrariërs organiseert het waterschap twee extra informatieavonden in samenwerking met LTO. Op donderdag 24 mei vanaf 20.00 uur is er een informatieavond voor agrariërs in het gebied Groenraven-Oost in het dorpshuis in Odijk. Op dinsdag 29 mei vanaf 20.00 uur is er een informatieavond voor agrariërs in het gebied Maartensdijk en omgeving in de Ontmoetingskerk in Maartensdijk.