Politie Gelderland-Midden

Gemeente en politie willen overlast honden terugdringen
Publicatiedatum: 3-5-2007 16:57:18

RENKUM - De gemeente Renkum en de politie willen de overlast van met name loslopende honden terug gaan dringen. Om dit te bewerkstelligen wordt concrete informatie aan de eigenaren van honden aangeboden, waarin de regelgeving op dit gebied nog eens onder de aandacht wordt gebracht. Daarnaast zal de politie vanaf week 19 gericht gaan controleren op het aanlijngebod.

Aanleiding voor de actie vormt de gestage stijging in klachten over `agressieve honden'. Onderzoek van hondengeleiders van de politie leert nogal eens dat niet de hond agressief is, maar dat de dieren niet zijn aangelijnd en daardoor alle ruimte hebben om heen en weer te hollen, voorbijgangers te besnuffelen of aan te blaffen of soms zelfs ander verkeer in gevaar brengen door over te steken. Daarbij vertonen honden ten opzichte van andere honden ook nog wel eens natuurlijk gedrag door het conflict aan te gaan of een territorium te verdedigen. Juist als de andere dieren dan wel zijn aangelijnd of als de baas zich met de ruziënde dieren bemoeit, kan dit leiden tot een reactie die als `agressief' wordt uitgelegd.

Voorkomen
Juist om dit soort incidenten te voorkomen heeft de gemeente een aantal gebieden aangewezen, waar honden niet aangelijnd hoeven te worden. Deze zijn:

OOSTERBEEK

- Batos wijk

- Hartenstein

- Taludweg

- groenstrook Nico Bovenweg

RENKUM

- groenstrook Melkdam

- Park Heidestein

WOLFHEZE

- Noordzijde spoor aan weerszijden van de Wolfhezerweg.

Op alle andere locaties waar honden worden uitgelaten is aanlijnen verplicht. Gemeente en politie hopen dat de hondenbezitters de gerichte informatie ter harte nemen en verwachten dat daardoor het aantal klachten over agressieve dieren en bijtincidenten zal afnemen.

voor nadere informatie:
Bureau Communicatie
politie Gelderland-Midden
district West-Veluwe Vallei
Harry Munniksma
0318 688 221