LTO Noord


Begrenzing van gehele Veluwe tot Nationaal Landschap voor LTO Noord onverteerbaar

LTO Noord is verbolgen over de aanwijzing van het gehele landbouwgebied tussen Randmeren, IJssel en Rijn als Nationaal Landschap Veluwe. Alleen een aantal kleine gebiedjes rond Apeldoorn, Zutphen, Deventer en Harderwijk is voor woningbouw, industrieterrein en glastuinbouw buiten de begrenzing gelaten.

LTO Noord stelt zich op het standpunt dat alleen het Centraal Veluws Natuurgebied als Nationaal Landschap begrensd moet worden. Dan bestaat er geen kans dat in de toekomst een nieuwe deken met beperkende regels over de landbouw wordt uitgespreid. GS die op dinsdag 8 mei a.s. de begrenzing gaat vast stellen, roept dat de agrarische sector niets te vrezen heeft, omdat het extra beleid voor de landschappen al in het streekplan is vastgelegd. Door de aanwijzing en definitieve begrenzing zullen door de politiek daaraan geen nieuwe beperkingen worden toegevoegd.

LTO Noord kan zich, op basis van ervaringen uit het verleden, niet voorstellen dat de overheid met een nieuw beleidskader komt d.w.z. Nationaal Landschap zonder nader invulling aan het beleid te geven. Gebeurt dat niet in deze bestuursperiode dan zijn de boeren in de volgende bestuursperiode wel aan de beurt. Dat is ook de reden van het verzet tegen de komst van het Nationaal Landschap in het landbouwgebied. Hoe onberekenbaar de overheid kan zijn blijkt ook nog eens uit de voorgestelde begrenzing zelf. Aanvankelijk zouden alleen de waardevolle open gebieden en de provinciaal waardevolle landschappen uit het streekplan als Nationaal Landschap worden begrensd. Nu blijkt echter dat het gehele landbouwgebied tussen Randmeerkust, IJssel en Rijn wordt aangewezen. LTO Noord vindt dat voor die extra gebiedsuitbreiding absoluut geen draagvlak onder agrariërs bestaat, die meer dan 70% van het buitengebied gelegen buiten het CVN beheren. Het GS-besluit is daarom onverteerbaar voor de agrarische sector.

Omdat het op 8 mei om een voorlopig besluit gaat, zal LTO Noord alle mogelijke middelen aanwenden om het besluit nog bijgesteld te krijgen, voordat in de zomer de definitieve besluitvorming plaats heeft.

In elk geval wil LTO Noord met de Gelderse politiek een overeenkomst sluiten vergelijkbaar met de afspraken over de ammoniakproblematiek. Die houden in dat nieuwe natuur, die na 1 mei 1988 is aangelegd, geen beperkingen oplegt aan de toename van de ammoniakemissie bij bedrijfsontwikkeling. Op papier moet komen dat Het Nationaal Landschap Veluwe geen enkele ontwikkeling van de gangbare land- en tuinbouw beperkt voor een lange reeks van jaren.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Annick Berris, Communicatieadviseur LTO Noord, T 0570 â 66 28 06, E aberris@ltonoord.nl

Gerrit Pol, Beleidsadviseur LTO Noord, T 0570 â 66 23 26, gpol@ltonoord.nl

Donderdag 3 mei 2007