Persbericht

Hoofdproductschap Akkerbouw

Stadhoudersplantsoen 12 Den Haag, 3 mei 2007 Postbus 29739
2502 LS Den Haag
Tel. 070 - 370 83 21
Fax 070 - 370 84 44 HPA-TUCHTGERECHT BEBOET VIJFTIEN TELERS E-mail teelt@hpa.agro.nl

Het tuchtgerecht van het Hoofdproductschap Akkerbouw (HPA) heeft in april vijftien telers beboet. De boetes variëren van 250,- tot 4.880,-. In december 2006 legde het tuchtgerecht aan negen telers boetes op.

Het betreft overtredingen in 2006 van het vruchtwisselingsvoorschrift (één op drie) bij consumptie- en/of pootaardappelen (één geval), bestrijding knolcyperus (ne- gen gevallen), Phytophthora bestrijding (drie gevallen, waarvan één verzetzaak) en het gebruik van niet goedgekeurd pootgoed (twee gevallen, waarvan één ver- zetzaak). In deze laatste verzetzaak werd de hoogte van de boete iets verlaagd, doordat bij de berekening van het wederrechtelijk genoten voordeel rekening ge- houden werd met de opbrengst van het pootgoed als het als veevoeder zou zijn afgezet. In de andere verzetzaak werd de boete gehandhaafd.

De hoogste boetes die zijn opgelegd zijn:

- 1.500,- voor een herhaalde constatering (in 2005 en 2006) van een on- afgedekte aardappelafvalhoop;

- 4.723,- en 4.880,- voor het gebruik van niet goedgekeurd pootgoed bij de aardappelteelt;

- 3.327,- voor de één op twee teelt van aardappelen.

Op verzoek van de sector stelt het HPA teeltvoorschriften in en legt ze vast in verordeningen. NAK AGRO, BKD Services en de provincie Limburg (voor erosie- bestrijding) controleren de naleving van de voorschriften. Als deze instanties een overtreding constateren, dan wordt het door NAK AGRO of provincie Limburg (alleen i.v.m. overtreding erosieregels) vastgelegd in een berechtingsrapport en naar het HPA gestuurd. De voorzitter van het hoofdproductschap legt het rapport vervolgens voor berechting voor aan het tuchtgerecht. Daarin hebben een onaf- hankelijke (rechtsgeleerd) voorzitter en zeven akkerbouwers zitting, waarvan er per zitting steeds twee aanwezig zijn.


---
///////////////////////////////////////////////