Socialistische Partij

SP

Toezicht op Kijkwijzer moet worden aangescherpt


03-05-2007 * De Kijkwijzer schiet tekort in haar adviezen over TV-programma's. Uit onderzoek van onder andere Telegraaf en Metro blijkt dat veel mensen zich ergeren aan het overvloedige aanbod van seks en geweld op TV. Vooral jonge kinderen verdienen hiertegen meer bescherming. SP-Kamerlid Jasper van Dijk heeft minister Plasterk gevraagd om het toezicht op de Kijkwijzer aan te scherpen.

Het komt regelmatig voor dat het advies van de Kijkwijzer niet wordt opgevolgd. Dan wordt bijvoorbeeld een film voor 16 jaar en ouder vóór 22.00 's avonds uitgezonden. De Kijkwijzer doet daar niets tegen, tenzij er een klacht wordt ingediend. En ook als de klacht tot een boete leidt, is de film al wel uitgezonden.

Aanscherping van de Kijkwijzer kan onder andere door een strenger toezicht op de adviezen. Omdat de Kijkwijzer uitgaat van zelfregulering, is het zinvol om naast het Nicam een onafhankelijke organisatie op te richten dat een tegengeluid biedt. Daarmee wordt voorkomen dat de slager zijn eigen vlees keurt.