Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden


Waterschap gaat vervroegd waterplanten verwijderen uit watergangen

03-05-2007 - Het zomerse weer zorgt ervoor dat allerlei waterplanten in de watergangen explosief groeien. Reden voor Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden om vroeger dan in andere jaren overtollige waterplanten te verwijderen uit sloten, kanalen en rivieren. Het waterschap houdt bij het verwijderen van de waterplanten maximaal rekening met de langs het water levende en broedende vogels en andere dieren.

Het uitzonderlijk warme voorjaar is er debet aan dat de waterplanten in de watergangen explosief zijn gegroeid. Door de enorme hoeveelheden zijn sommige watergangen al bijna dichtgegroeid. Om te voorkomen dat de dichtgegroeide watergangen voor grote problemen gaan zorgen bij de wateraan- en afvoer, start het waterschap in week 19 met het schonen van de watergangen. De waterplanten zullen dan zo veel mogelijk worden verwijderd. Uiteraard houdt het waterschap maximaal rekening met de in en langs het water levende planten en dieren.

Nadruk op watergangen in Kromme Rijn- en Oude Rijngebied

In het Kromme Rijngebied zitten veel fruittelers. Deze fruittelers zijn voor de beregening van hun gewassen afhankelijk van de aanvoer van voldoende water. De Stichtse Rijnlanden is verantwoordelijk voor het handhaven van waterpeilen zowel onder droge als natte omstandigheden. Ondanks de droogte kan het waterschap de wateraanvoer in het Kromme Rijngebied op peil houden. Om dit bij langdurige droog en warm weer te kunnen blijven doen is het van belang dat de aanvoer van water niet in gevaar komt door waterplanten die de doorstroming belemmeren.
Aan de andere kant is het bij een weersomslag belangrijk dat het waterschap overtollig water eenvoudig uit het gebied kan afvoeren. Dichtgegroeide watergangen kunnen plaatselijk tot wateroverlast leiden.

Een andere reden om vervroegd de watergangen schoon te maken is dat het waterschap problemen wil voorkomen met het handhaven van de waterpeilen in de zogenaamde hoogwatervoorzieningen in het westen van ons gebied (Oude Rijngebied). De waterstanden rondom boerderijen en woningen zijn met behulp van dammen afgescheiden van het lagere waterpeil in de polders. Dit om te voorkomen dat kwetsbare funderingen bloot komen te liggen met alle gevolgen van dien. De waterplanten in de watergangen in het westen van ons gebied, belemmeren de wateraan- en afvoer in deze hoogwatervoorzieningen.