Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden


De Stichtse Rijnlanden neemt voorzorgsmaatregelen tegen droogte

03-05-2007 - Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden bereidt zich voor op de situatie dat de droogte voor langere tijd aanhoudt. Een van de maatregelen is het waar mogelijk verhogen van het waterpeil in kanalen, vaarten en sloten. Het waterpeil wordt verhoogd tot of net boven het zomerpeil om zo een watervoorraad aan te leggen. Tot nu toe leidt de droogte nog nergens tot problemen.

Droogte

Er viel de laatste maand ongewoon weinig regen in Nederland en in onze regio. Maar te weinig regen is niet de enige oorzaak voor de droogte. Neerslag vult rivieren en meren. Maar het water in de plassen, kanalen en rivieren in onze regio komt voor een belangrijk deel ook uit de grootste rivier die ons land binnenstroomt: de Rijn. De waterstand in de Rijn staat ook lager dan gebruikelijk in deze tijd. Op dit moment is er in het gebied van De Stichtse Rijnlanden nog voldoende water beschikbaar. De aanvoer van water uit de rivier de Neder-Rijn gebeurt grotendeels via een inlaat bij Wijk bij Duurstede naar de Kromme Rijn.

Land- en tuinbouw

In het gebied van De Stichtse Rijnlanden is nog geen beregeningsverbod ingesteld. Dit betekent dat land- en tuinbouwers hun percelen mogen beregenen.

Waterkwaliteit

Het warme, droge weer leidt op verschillende plaatsen tot een verminderde kwaliteit van het oppervlaktewater. Een belangrijke reden is dat de waterplanten die zuurstof afgeven, in deze tijd van het jaar minder ontwikkeld zijn. Het gevolg is dat er minder zuurstof in het water zit. Bij de afbraak van dood plantenmateriaal op de bodem komt methaangas vrij. Dit afbraakproces versnelt onder zuurstofloze omstandigheden. Dit kan stankoverlast tot gevolg hebben. Het waterschap probeert waar mogelijk de doorstroming van het water te verbeteren. Alleen een drastische weersverandering zal de waterkwaliteitsproblemen aanzienlijk verminderen.