Gemeente Echt-Susteren


Koninklijke onderscheidingen 2007

Gedecoreerden1.JPG

In Echt-Susteren zijn dit jaar maar liefst 11 koninklijke onderscheidingen uitgereikt. De nieuwe lintjesdragen waren aangenaam verrast toen ze bezoek kregen van de burgemeester E. Schaftenaar en ambtenaar Hilly van Sloun. Zoals ieder jaar hadden de aanvragers en familieleden het goed geheim weten te houden.

De heer J.G. Janssen uit Maria Hoop (geboren 25 augustus 1938) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De heer Janssen was in november 2006 25 jaar lid van fanfare St. Paulus Maria Hoop. Vanaf 1981 was decorandus 17 jaar bestuurslid waarvan vanaf 1985 tot 1998 voorzitter. In 1998 werd de heer Janssen benoemd tot erebestuurslid van de fanfare. Naast zijn activiteiten als bestuurslid c.q. voorzitter bezocht hij wekelijks de repetities en trof hij de nodige voorbereidingen voor de diverse activiteiten van de fanfare. Als erebestuurslid is de heer Janssen nog steeds actief voor de vereniging. Fanfare St. Paulus telt ongeveer tachtig leden.

Vanaf 1986 tot heden is de heer Janssen tevens zaalbeheerder van het gemeenschapshuis De Annendaal. Naast het onderhoud van de zaal, het verzorgen van de koffietafels en de voorbereiding van de diverse activiteiten, regelt hij het tapbeheer tijdens de wekelijkse repetities en activiteiten van de fanfare. In de afgelopen jaren heeft de heer Janssen veel vrije uren besteed aan de renovatie van de zaal.

Activiteiten in het verleden zijn onder meer: voorzitter van de voetbalclub te Koningsbosch (16 jaar), voorzitter van de kanarievereniging te Maria Hoop (14 jaar) en voorzitter van de ouderraad te Maria-Hoop (4 jaar).

De heer C.P. de Visser uit Susteren (geboren 17 juni 1937) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De heer De Visser is sinds maart 1974 lid en tevens bestuurslid c.q. penningmeester van carnavalsvereniging De Graasbörgers te Susteren. Wat in eerste instantie was bedoeld om 'voor één jaar uit te helpen', is uitgegroeid tot een 3x11-jarig bestuurslidmaatschap. De invulling van zijn functie als bestuurslid c.q. penningmeester vervult hij steeds op een zeer integere, innemende wijze en met veel plichtsbetrachting. Overige activiteiten voor de carnavalsvereniging zijn onder meer: het contracteren van buutteredners; de opvang en begeleiding van de artiesten voor, tijdens en na de carnavalszittingen; het coördineren van de kaartverkoop, het zorgdragen voor de zaalinrichting en het verwerven van sponsorgelden. In 1980, 1982 en 1986 nam de heer De Visser de financiële verantwoording op zich van het Groot Limburgs Buuttekampioenschap. Dit deed hij tevens voor het Limburgs Jeugdbuuttekampioenschap in de jaren 1979, 1981, 1982, 1983, 1994, 1995 en 1996.

De vele werkzaamheden worden door de heer De Visser zeer nauwgezet uitgevoerd en gemaakte afspraken worden dan ook steevast nagekomen. Geconstateerd kan worden dat decorandus vanwege zijn grote inzet en ervaring een welhaast onmisbare schakel is voor de vereniging.

De heer K.O. Habets uit Koningsbosch (geboren 11 december 1935) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De heer Habets, zelf oorlogsslachtoffer, is sinds 1988 lid van de Bond van Nederlandse Militaire Oorlogs- en Dienstslachtoffers (BNMO) afd. Limburg-Noord en -Midden. Sinds zijn lidmaatschap in 1988 heeft hij alle bestuursfuncties doorlopen. Van 1996 tot 2006 was hij voorzitter. In die hoedanigheid heeft de heer Habets een goede relatie opgebouwd met de Vereinigte Organisator Kriegsgeschädigten (VdK) Nord Rein Westfalen. De BNMO afd. Limburg-Noord en -Midden telt ongeveer 400 leden. De heer Habets vergaderde acht maal per jaar met de bestuursvergadering te Doorn en was tevens adviseur van het Landschotfonds van de BNMO.

Van 1991 tot 1996 was decorandus commissaris van de MOVEO (meer ontspanning voor ernstig oorlogsgewonden) afdeling Limburg.

In 1996 is de MOVEO opgehouden te bestaan. De toenmalige leden en vrijwilligers hebben toen decorandus de opdracht gegeven een nieuwe stichting voor deze groep mensen op te richten (EGDO: elkaar gevonden door oorlogservaring). Vanaf de oprichting is de heer Habets voorzitter van deze stichting met als hoofdzakelijk doel het bevorderen van de onderlinge sociale contacten. De heer Habets heeft in het verleden veel sociaal werk gedaan onder meer wat betreft de begeleiding van ouderen bij het aanvragen van de WAO-uitkering. Ook organiseerde hij dagtochten/meerdaagse reizen voor ouderen en minder validen.
Vanaf 1980 heeft hij bovendien voor vele oorlogsslachtoffers een grote hoeveelheid werk verzet en klachten afgehandeld. De heer Habets verwerkt nog iedere dag de nodige (aan-)vragen.

Mevrouw A.R. Herfs-Daemen uit Echt (geboren 24 november 1942) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Mevrouw Herfs is sinds 1989 als vrijwilligster actief voor het Dagactiviteitencentrum Echt (D.A.C.). Het D.A.C. is ontstaan uit een ontmoetingsgroep voor patiënten en ex-patiënten uit de psychiatrie. Deze ontmoetingsgroep werd door het Riagg als zinvol en zeer nuttig ervaren met als gevolg dat er na ongeveer twee jaar een professionele kracht is bijgekomen.

Mevrouw Herfs geeft aan de deelnemers onder andere schoonheidsbehandelingen, kookles en bloemschikcursussen, zorgt voor het lunchcafé, assisteert in de vrouwengroep, verzorgt één keer per maand het kienen en de kienprijzen en regelt incidentele activiteiten met Sinterklaas, Kerst, Pasen en Carnaval, begeleidt open dagen en is vrijwilliger tijdens uitstapjes. In het verleden heeft zij nog reken- en taalcursussen gegeven en een cursus algemene dagelijkse verzorging. Mevrouw Herfs heeft aan de wieg gestaan van het D.A.C. waar op dit moment ongeveer zestig mensen komen.
Gesteld kan worden dat zonder de bijzondere inzet van decoranda het niet mogelijk was geweest het D.A.C. draaiende te houden. Na 18 jaar verricht zij nog altijd veel activiteiten voor het D.A.C. En mocht iemand van de professionele begeleiding door omstandigheden niet aanwezig kunnen zijn, dan zorgt zij ervoor dat de activiteiten gewoon door gaan.

In het verleden was mevrouw Herfs tien jaar actief als bestuurslid bij de Vrouwenbond in Pey, waarvan vijf jaar als voorzitster. Van de sportvereniging Volleybal Patrick in Pey was ze vijf jaar bestuurslid.

Mevrouw C.W.G. Weberink-Meuwissen uit Echt (geboren 30 september 1946) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Mevrouw Weberink werd in 1981 bestuurslid van de in 1980 opgerichte werkgroep Toegankelijkheid Echt. Als gevolg van de invoering van de W.V.G. werd de werkgroep in 1994 omgevormd tot de stichting Platform Gehandicapten- en Ouderenorganisaties Echt met mevrouw Weberink als penningmeester en secretaris. Na de gemeentelijke herindeling in 2003 kreeg de stichting een nieuwe naam te weten stichting Platform Chronisch Zieken- en Gehandicaptenbeleid Echt-Susteren. Op 21 augustus 2006 nam zij afscheid als secretaris/penningmeester van het Platform.

Namens het Platform woonde decoranda, samen met andere vertegenwoordigers, de vergaderingen bij van het overkoepelend orgaan van zowel Noord- en Midden-Limburg als de Westelijke Mijnstreek. Ook was ze steeds aanwezig bij de gesprekken van het Platform met de wethouder Welzijn en het afdelingshoofd Openbare Werken van de gemeente.

De laatste 3 jaar wordt er een informatiemarkt gehouden in een van de zorgcentra van Echt-Susteren. Er zijn gemiddeld zon dertig standhouders aanwezig. Mevrouw Weberink verzorgde tot voor kort niet alleen de hele administratie maar bemande zelf ook een stand.

Decoranda maakt al een aantal jaren deel uit van het GIPS-project (Gehandicapten Informatie Project Scholen). Dit project heeft tot doel de leerlingen van groep 7 en 8 van de basisscholen in onze gemeente op speelse wijze te confronteren met het gehandicapt zijn.

Van 1986 tot 1994 was mevrouw Weberink secretaresse van de Nederlandse Vereniging voor Blinden en Slechtzienden afd. Noord- en Midden-Limburg. Zij voerde niet alleen het secretariaat maar gaf ook informatie op onder meer beurzen, was een luisterend oor voor velen en vervaardigde waar nodig brailleschrift.

De heer G.H. Heijthuijzen uit Slek- Echt (geboren 29 november 1932) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De heer Heijthuijzen is sinds 1949 lid van Voetbalvereniging Slekker Boys. Hij was niet alleen een zeer verdienstelijk voetballer, maar heeft ook in 1980 de bouw en het grootste gedeelte van de onderhoudswerkzaamheden van het toenmalige kleedlokaal en berging op zich genomen. Decorandus was vervolgens in 2000 weer vele uren actief bij de bouw van de nieuwe kantine.
Bij de bouw van het eerste handbooglokaal van handboogvereniging De Zwarte Roos heeft de heer Heijthuijzen een groot deel van de werkzaamheden op zich genomen. Ook de handboogvereniging doet nooit tevergeefs een beroep op decorandus als het om onderhoudswerkzaamheden en klusjes gaat.

Verder is de heer Heijthuijzen actief bij de jaarlijkse tentfeesten van de plaatselijke verenigingen en verricht hij sinds 2000 onderhoudswerkzaamheden aan de parochiekerk in Pey.

Sinds 1995 is de heer Heijthuijzen lid van de seniorenvereniging. Hij assisteert onder andere bij het kaarten, kienen en koersballen en haalt bovendien maandelijks met andere vrijwilligers in de Slek het oud papier op. Ook heeft hij in het verleden voor de vereniging verschillende attributen gemaakt onder meer voor het koersballen.

De heer G. van de Veerdonk uit Susteren (geboren 12 november 1934) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De heer Van de Veerdonk was 40 jaar in dienst bij Daf, Volvo en Nedcar. Sinds 1996 is hij secretaris van de Vereniging Oud Medewerkers Nedcar. Deze vereniging telt 600 leden. Naast zijn activiteiten als bestuurslid hij is onder meer tussenpersoon naar de (oude) werkgever Nedcar HR (Human Resource) en CVG (Centrum van Gulick) is de heer Van de Veerdonk contactpersoon voor ziekenbezoek, zwemactiviteiten, kegelen, kienmiddagen, jaarlijkse uitstapjes en bij overlijden.

De heer Van de Veerdonk is 25 jaar vakbondslid van de Unie B.L.H.P.

Van 1974 tot 2000 was de heer Van de Veerdonk bestuurslid van Kanarievereniging Suëstra, waarvan 20 jaar secretaris. Bovendien was hij medeorganisator van tentoonstellingen en kienavonden. Op verzoek haalde decorandus de deelnemers gratis van huis op en bracht hen later weer thuis. Ook maakte hij catalogussen (in diverse categorieën) voor de tentoonstellingen.

In het verleden was de heer Van de Veerdonk nog bestuurslid van de postzegelvereniging.

Decorandus staat in zijn woonomgeving bekend als iemand die altijd voor iedereen klaar staat en de nodige karweitjes opknapt.

Mevrouw V.A.G. Widdershoven-Boormans uit Nieuwstadt (geboren 24 september 1940) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Mevrouw Widdershoven was van 1970 tot 1987 leerkracht aan een basisschool. Van 1988 tot 1992 was decoranda vrijwilligster bij Vluchtelingenwerk Nederland waarbij zij de begeleiding van asielzoekers en vluchtelingen op zich nam, en hen voorbereidde op de Nederlandse Maatschappij door middel van educatie en het uitdragen van verdraagzaamheid.

Sinds 1992 is mevrouw Widdershoven coördinator van de afdeling Vluchtelingenwerk in het Asielzoekerscentrum Echt terugkeer, een opvanglocatie voor asielzoekers die hen voorbereidt op terugkeer naar het land van herkomst. Het AZC Echt terugkeer telt op dit moment ongeveer 400 bewoners. Decoranda begeleidt hiervan de bewoners met de meest traumatische ervaringen.

Geconstateerd kan worden dat mevrouw Widdershoven zich al vele jaren inzet voor de vluchtelingen. Bovendien stelt ze alles in het werk om de vluchtelingenproblematiek onder de aandacht te brengen van allerlei instanties (onder meer overheid en bisdom).

Decoranda geeft als vrijwilliger leiding aan een groep van zes medewerkers, onderhoudt wekelijks contacten met de advocaten van betrokkenen, het COA (Centraal Orgaan Asielzoekers) en de GGD, én neemt periodiek deel aan het coördinatorenoverleg Echt-Venlo-Grave.

De heer C.W.J.A.M. de Bekker uit Echt (geboren 8 januari 1941) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Vanaf 1980 is de heer De Bekker collectant voor de Echter Missionarissen. Ieder jaar weer verzorgt hij de Echter kermiscollecte, de Paascollecte en de verjaardagscollecte in een betrekkelijk grote wijk. Hij is een grote beijveraar voor mensen in financiële nood. Vanaf het moment dat zijn drie broers in de missie gingen, zorgde hij dan ook voor financiële ondersteuning voor hun werk in Afrika.

Sinds jaar en dag staat decorandus klaar voor iedereen die hulp nodig heeft. Hij is al zeker tien jaar mantelzorger voor mevrouw Biermans. Dankzij de verzorging door de heer De Bekker kan zij zelfstandig blijven wonen en voor haar zeer belangrijke sociale contacten onderhouden. Hij brengt mevrouw Biermans geregeld naar de dokter, het ziekenhuis, de masseur en de familie en haalt haar vervolgens weer op. Ook het tuinonderhoud wordt door hem gedaan.

Tot vorig jaar was de heer De Bekker begeleider van wijlen pastoor Linssen. Vanaf het moment dat de pastoor ziek werd tot aan zijn dood was de heer Bekker zijn grote steun en toeverlaat. Hij bezocht de pastoor regelmatig, hielp met de verhuizing naar het zorgcentrum en begeleidde hem naar het ziekenhuis.

Indien nodig biedt de heer De Bekker ook buurtbewoners de helpende hand. Dit doet hij al sinds de jaren zeventig.

De heer De Bekker is sinds 2001 penningmeester van de Seniorenvereniging kern Echt. Naast zijn bestuurlijke activiteiten bezoekt de heer De Bekker alle 80-jarige leden van de vereniging waarbij hij hen zijn hulp en ondersteuning aanbiedt.

Sinds 2001 is decorandus vrijwilliger voor SWE-Welzijnswerk, onderdeel Tafeltje-Dekje. De heer De Bekker is maaltijdbezorger bij ouderen en mensen met een handicap. Hij vult samen met de deelnemers de menulijsten in en als blijkt dat dit niet kan tijdens het rondbrengen van de maaltijden, gaat hij op een later tijdstip terug. Hij is voor velen een vraagbaak, steun en toeverlaat. Decorandus is daarbij altijd bereid om voor een zieke collega in te vallen.

Vanaf 2001 is de heer De Bekker buurtbuschauffeur. Daarbij heeft hij de route Echt-Koningsbosch v.v.

Sinds 2001 verzorgt decorandus tevens de registratie van het kerkledenbestand van de St. Landricusparochie en onderhoudt hij de contacten met het Bisdom hierover. Daarnaast ondersteunt de heer De Bekker alle werkzaamheden die samenhangen met de inning van de kerkbijdragen en het bezorgen van de acceptgiro's.

Mevrouw B.M. Vossen-Ten Lohuis uit Echt (geboren 23 december 1933) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Mevrouw Vossen-Ten Lohuis was van 1976 tot 1991 lerares aan de Pepijnschool van de stichting Pepijn en Paulus, allereerst als vrijwilligster later als vaste kracht.

Decoranda was van 1984 tot 2004 actief als vrijwilligster op de Pepijnboerderij van de stichting Pepijn en Paulus te Echt. In het restaurant verrichtte ze buffetwerkzaamheden voor bewoners en bezoekers.

Van 1960 tot 1981 was mevrouw Vossen-ten Lohuis secretaresse van Turnvereniging Patrick. Naast haar administratieve taken verzorgde decoranda de planning van de wedstrijden, de trainingen en het vervoer naar de wedstrijden.

In de periode 1991-2004 was zij drie weken per jaar actief als reisbegeleidster bij de stichting het Buitenhof, een reisorganisatie voor mensen met een verstandelijk handicap.

Sinds 1995 is mevrouw Vossen-Ten Lohuis secretaresse van het stichtingsbestuur van buurtvereniging St. Joris. Naast haar administratieve taken regelt zij de planning van activiteiten met de beheerders en de reserveringen.

Binnen de buurtvereniging is zij bovendien actief als vrijwilligster bij de seniorenvereniging en organiseert zij activiteiten zoals kienen, bloemschikken, uitstapjes, infomiddagen en de wekelijkse fietstochten in de zomer.

Ook is decoranda vanaf 1995 vrijwilligster bij het door de stichting SWE (stichting Welzijnswerk Echt) opgestarte huiskamerproject voor ouderen in Echt-Noord.

De heer J.A.G. van Mierlo uit Susteren (geboren 4 februari 1944) is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Decorandus begon zijn burgemeestersloopbaan in 1982, een loopbaan die hij om gezondheidsredenen in 2003 heeft moeten beëindigen. Hij was in het bijzonder:

1982-1986 Burgemeester van Mook en Middelaar. In deze periode was hij:


- lid van (het bestuur van) de basisgezondheidsdiensten en de Centrale Post Ambulancevervoer Nijmegen;


- lid van het districtsbestuur van de Stichting Limburgs Welstandstoezicht.

1986-2003 Burgemeester van Susteren. Gesteld wordt dat hij als zodanig op een voortvarende manier heeft bijgedragen aan de modernisering van het bestuur en het ambtelijke apparaat. Daarnaast heeft hij een zeer positieve rol gespeeld bij het (bege-)leiden van de gemeente Susteren naar de gemeentelijke herindeling met de gemeente Echt, die was beoogd voor 1 januari 2002, maar definitief werd gerealiseerd per 1 januari 2003. Voorts bleef hij gericht op de ontwikkelingen van de regio, in het bijzonder zijn betrokkenheid bij het grote project Bottleneck, een aantal projecten op het gebied van infrastructuur, landschap, natuur en bedrijvigheid in de flessenhals van de Provincie Limburg. Aansluitend was hij in (februari-juli) 2003 waarnemend burgemeester van Maasbree.

Daarnaast was hij onder meer:

1986-2003 Lid van het dagelijks bestuur, vanaf 1996 vice voorzitter van het Streekgewest Westelijke Mijnstreek.

1998-2003 Voorzitter van de bestuurscommissie Regionaal Indicatie Orgaan Westelijke Mijnstreek.

2000-2003 Voorzitter van de beheerscommissie Collectief Vraagafhankelijk Vervoer.

2001-2003 Lid van het dagelijks bestuur van Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen (GHOR).

2001-2003 Lid van de stuurgroep Regionale Ambulance Voorziening.

2001-2003 Lid van de stuurgroep Recreatie en Toerisme Midden-Limburg.

Voorts was de heer Van Mierlo onder meer:

1976-1982 Raadslid en wethouder (sinds 1978) van Vught.

1984-1992 Vice voorzitter en waarnemend penningmeester van de stichting Internationale Bouworde Nederland.

1988-1991 Voorzitter van de stichting Kindertehuizen Nieuwstadt.

1990-1992 Voorzitter van het interim bestuur van verzorgingstehuis Vastrada te Susteren.

1990-2001 Voorzitter van de Provinciale Adviescommissie Vocale Kunst.

1991-1998 Voorzitter van het HALT-bureau Westelijke Mijnstreek.

1991-1998 Lid van de Verkeerscommissie van de VNG.

1991-1999 Secretaris van de Bestuurscommissie De MillenerPoort (sociale werkplaats).

1998-2003 Lid van het Regionaal Zorg Overleg Gehandicaptenzorg en Geestelijke Gezondheidszorg.

2001-2003 Bestuurslid van Ons Waardevol Cultuur Landschap Roermond.