Raad van State



Uitspraken in de media

Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Pieter-Bas Beekman (070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 04)

mr. Daniël Tempelman (070 - 426 48 12)

De mediagevoelige zaken van deze week zijn:

(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur op het onderstreepte zaaknummer klikken voor de volledige tekst van de uitspraak.
* 200506843/1
(Reconstructieplan "Maas en Meierij" in Noord-Brabant) Uitspraak over de goedkeuring door de minister van LNV en de staatssecretaris van VROM van het reconstructieplan "Maas en Meierij" van de provincie Noord-Brabant. Het plan voorziet in de zonering van het plangebied ten behoeve van intensieve veehouderij. Dit gebied is onderverdeeld in zogenoemde extensiveringsgebieden, verwevingsgebieden en landbouwontwikkelingsgebieden. In extensiveringsgebieden zal intensieve veehouderij op termijn moeten verdwijnen. Het uitbreiden en vestigen van intensieve veehouderijen zal in landbouwontwikkelingsgebieden juist zijn toegestaan. Een groot aantal boeren vreest dat hun bedrijfsvoering door het reconstructieplan zal worden belemmerd. Daarentegen vindt een bewoner van het buitengebied juist dat de natuurwaarden in delen van dat gebied worden aangetast.


* 200602737/1
(Bouwvergunning extra vluchtdeuren in geluidsschermen Betuweroute) Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Duiven heeft verleend aan Prorail B.V. voor het aanbrengen van acht extra vluchtdeuren in de geluidsschermen langs het traject van de Betuweroute. Het gaat om het traject bij Groessen. Een paar inwoners van die plaats is het niet eens met de bouwvergunning. Volgens hen heeft het gemeentebestuur onvoldoende duidelijkheid gegeven over de redenen om de deuren ter hoogte van woningen te plaatsen. Uit rapportages zou volgens hen blijken dat bij een plotselinge grote lekkage de mogelijk brandbare en giftige vloeistoffen juist bij de vluchtdeuren buiten de schermen komen.


* 200604016/1
(Bestemmingsplan Almere Centrum Noord)
Uitspraak over de goedkeuring die het college van gedeputeerde staten van Flevoland heeft verleend aan het bestemmingsplan Almere Centrum Noord van de gemeente Almere. Het plan maakt de ontwikkeling van een stedelijk kantorengebied in de vorm van drie kantoortorens mogelijk. De hoogste toren moet 120 meter hoog worden. Twee inwoners van Almere, die binnen honderd meter van de te realiseren torens wonen, zijn het niet eens met het plan. Zij willen dat het op de locatie gelegen parkje behouden blijft en vinden de flats te hoog. Zij willen niet tegen een muur van torens aankijken.


* 200605581/1
(Vrijstelling en bouwvergunning verbouwing KFC Ferdinand Bolstraat Amsterdam)
Uitspraak over de weigering door het dagelijks bestuur van het stadsdeel Oud-Zuid van Amsterdam om een bouwvergunning te verlenen voor het verbouwen van een pand aan de Ferdinand Bolstraat / Eerste Jan Steenstraat in De Pijp in Amsterdam. Kentucky Fried Chicken (KFC) wil graag in dat pand een fastfood restaurant vestigen. Het dagelijks bestuur is van mening dat het bestemmingsplan dit niet toelaat. Hij wil evenmin een vrijstelling van het bestemmingsplan verlenen omdat hij van een fastfoodrestaurant als de KFC, mede door de ruimere openingstijden, meer overlast verwacht dan van andere horecagelegenheden in De Pijp. KFC vindt echter dat hij valt onder een overgangsregeling van het bestemmingsplan en dat daarom een vrijstelling had moeten worden verleend. Verder stelt het bedrijf ernaar te streven overlast van het restaurant in de buurt te voorkomen.


* 200606150/1
(Verzorging masteropleiding "Science in Verzekeringskunde" door UvA)
Uitspraak over de weigering door de staatssecretaris van Onderwijs om in te stemmen met het voornemen van het college van bestuur van de Universiteit van Amsterdam om de nieuwe masteropleiding "Master of Science in Verzekeringskunde" te gaan verzorgen. In de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (hierna: de WHW) is bepaald dat de instemming van rechtswege is verleend, als de staatssecretaris niet binnen vier maanden een beslissing over het voornemen neemt. De universiteit en de staatssecretaris zijn het niet eens over de begindatum van die termijn. Verder bestrijdt de universiteit het standpunt van de staatssecretaris dat die opleiding niet 'doelmatig' is voor het onderwijsaanbod. Ook vraagt de universiteit zich af of het beleid dat de staatssecretaris hanteert niet in strijd is met de WHW.


* 200606426/1
(Bouwvergunning appartementen achtererf café Utrecht) Uitspraak over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Utrecht om een bouwvergunning te verlenen voor de bouw van een appartementengebouw op het achtererf van een café aan de Amsterdamsestraatweg in Utrecht. Volgens het college zijn de appartementen eengezinswoningen, waardoor op grond van het geldende bestemmingsplan niet meer dan 50% van het perceel mag worden bebouwd. Deze norm wordt volgens het college overschreden. De rechtbank in Utrecht heeft het beroep tegen de weigering echter gegrond verklaard, omdat volgens haar sprake is van meergezinswoningen, waardoor op grond van het bestemmingsplan het perceel wel voor 100% mag worden bebouwd. Een aantal inwoners van Utrecht komt tegen deze uitspraak in hoger beroep bij de Raad van State.


* 200606445/1
(Evenementenvergunning Gay Pride 2005)
Uitspraak over het besluit van de burgemeester van Amsterdam om aan de Stichting Gay Business Amsterdam geen vergunning te verlenen voor het evenement Gay Pride op de locaties Rembrandtplein en Thorbeckeplein in augustus 2005. De stichting pleegt jaarlijks de Gay Pride te organiseren. Gay Pride bestaat uit diverse festiviteiten, zoals een grachtenoptocht, straatfeesten en culturele activiteiten. De stichting had een aanvraag ingediend voor het houden van straatfeesten op 5, 6 en 7 augustus 2005 op de locaties Rembrandtplein en Thorbeckeplein. De burgemeester heeft deze aanvraag afgewezen en aan een andere organisatie, Pro Gay, een vergunning verleend voor een evenement op de locatie Rembrandtplein. De Stichting Gay Business Amsterdam is het hier niet mee eens en stelt dat Gay Pride een exclusief ("beschermd") evenement is. De stichting is van mening dat zij de intellectuele-eigendomsrechten van het format van de Gay Pride bezitten. De burgemeester had volgens haar dus geen evenementenvergunning mogen verlenen aan een andere organisatie. De burgemeester heeft zich op het standpunt gesteld dat het Rembrandtplein in de voorgaande jaren nooit tot het evenemententerrein van Gay Pride behoorde en dat dit plein niet behoort tot de klassieke locaties waarop de stichting in zeker opzicht aanspraak kon maken.