Verbond van Verzekeraars

Meer en betere informatie voor de patiënt

De Europese Commissie heeft op internet een samenvatting gepubliceerd van reacties op de consultatieronde Gezondheidsdiensten. Lidstaten, patiëntenorganisaties, zorgaanbieders, verzekeraars en Europarlementariërs konden hun mening geven over de vraag welke rol Europa moet spelen op zorggebied. Hoewel de reacties zeer uiteenlopen, zijn de respondenten het over één ding eens: de EU moet zorgen dat patiënten meer en duidelijker informatie krijgen over grensoverschrijdende zorg.

De gezondheidszorg beperkt zich tegenwoordig niet meer tot de landgrenzen. Steeds vaker gaan patiënten voor een operatie naar het buitenland - soms vrijwillig, soms noodgedwongen. Omdat de voorwaarden en regels voor 'grensoverschrijdende' zorg (ook wel 'cross border' zorg genoemd) sterk per land verschillen en bovendien onduidelijk is welke rol Europa speelt ten opzichte van de lidstaten, nam Eurocommissaris Kyprianou in september vorig jaar het initiatief voor de consultatieronde Gezondheidsdiensten. Een van de doelen was meer duidelijkheid te krijgen over de bevoegdheden van Europa en de samenwerking tussen de lidstaten op zorggebied.

Patiënt centraal
Op de website van de commissie zijn de vele reacties gepubliceerd. In een samenvattende notitie geeft de Europese Commissie aan dat het moeilijk is daaruit één heldere conclusie te trekken, omdat niet alle sectoren evenredig zijn vertegenwoordigd en de invalshoek van de reacties sterk verschilt.
Toch zijn er wel een paar denkrichtingen aan te geven. Zo vinden de meeste respondenten dat de patiënt meer en betere informatie moet krijgen over cross border zorg. Suggesties die zijn geopperd om dat te bereiken, zijn effectievere en transparantere procedures, meer duidelijkheid over de prijs en vergoeding van cross border zorg, maar ook een patiënt-gecentreerde benadering. Verzekeraars hebben voorgesteld meer informatie beschikbaar te stellen aan consumenten via de huidige EU health portalsite. Verder waren vrijwel alle partijen het erover eens dat de 'zorgmobiliteit' beter moet worden gemonitord en dat kwaliteitseisen aan de zorg moeten worden gesteld.

Verzekerd!, mei 2007