Nederlands Architectuurinstituut

Rotterdam, 2 mei 2007

Het NAi en Ymere presenteren de jury van de prijsvraag 1:500 Ontwerp Heesterveld
1:500 Ontwerp Heesterveld - Stimuleringsprijsvraag voor wonen en woonomgeving Ymere NAi 2007

Onder leiding van Jo Coenen buigt de jury, bestaande uit Manish Dixit, Machiel van Dorst, Jord den Hollander, Prem Radhakishun, Marlies Röhmer en Matthias Sauerbruch zich over de ideeën die binnenkomen naar aanleiding van de prijsvraag 1: 500 Ontwerp Heesterveld. Een stimuleringsprijsvraag over de woonomgeving uitgeschreven door woningcorporatie Ymere en het Nederlands Architectuurinstituut met als belangrijkste vraag: Hoe kunnen we een woonomgeving met een duurzame hoge kwaliteit vormgeven?

Ymere schrijft iedere twee jaar een prijsvraag uit waarbij een door Ymere te (her)ontwikkelen gebied centraal staat. Voor deze prijsvraag is dat de buurt Heesterveld in de Bijlmermeer, Amsterdam Zuidoost. Met 1:500 Ontwerp Heesterveld wil de woningcorporatie in samenwerking met het NAi een stimulans geven aan de visievorming voor de inrichting van een stedelijke woonomgeving.

Ontwerp en debat
Architecten uit binnen- en buitenland kunnen tot 25 mei voorstellen en concepten aandragen die antwoord geven op de vraag hoe je een duurzame woonomgeving van hoge kwaliteit kan vormgeven. Op 22 juni maakt de jury in Imagine IC, Bijlmerplein 1006 - 1008 in Amsterdam de vijf bureaus bekend die doorgaan naar de tweede ronde van de stimuleringsprijsvraag, de besloten ontwerpwedstrijd. Bij deze bekendmaking staan in een debat de ideeën van de vijf bureaus centraal. Vragen als hoe ga je als ontwerper om met een buurt die demografisch weinig gedifferentieerd is? En hoe ga je als ontwerper om met een wijk die opgezet is vanuit een ideëel oogpunt, maar waarvan de opzet in de praktijk niet geslaagd is? De uitkomsten van het debat worden verwerkt in de opdracht van de besloten ontwerpwedstrijd. Op 9 november 2007 maakt de jury de prijswinnaar bekend en wordt er opnieuw gedebatteerd over de resultaten uit de ontwerpwedstrijd. De ingediende ontwerpen worden tentoongesteld in het NAi.

Jury
Voor een kritische beoordeling van de ontwerpen is er gezocht naar een brede samenstelling van de jury waarin verschillende disciplines vertegenwoordigd zijn. Elk jurylid beschikt over een grote hoeveelheid kennis, ervaring en affiniteit met het onderwerp, maar bekijkt de woonomgeving vanuit een ander perspectief.

Jo Coenen, voorzitter
Voormalig Rijksbouwmeester Jo Coenen is vanwege zijn grote kennis op het gebied van architectuur en stedenbouw gevraagd de jury voor te zitten. Als hoogleraar Restauratie aan de Faculteit Bouwkunde van de TU-Delft stelt hij zich ten doel een nieuwe attitude te ontwikkelen, waarbij transformatie als ontwerpopgave en als kennisveld wordt gedefinieerd. Coenen is onder meer bekend door zijn ontwerpen van het NAi in Rotterdam, het Ceramique terrein in Maastricht en de Kunstcluster in Tilburg.

Manish Dixit
Manish Dixit studeerde Bouwkunde aan de TU in Delft. Na een gevarieerde carrière houdt hij zich tegenwoordig bezig met de stedelijke omgeving. Hij is ontwikkelaar en adviseert bij de formulering van de gebiedsopgaven in stedelijke vernieuwingsgebieden.

Machiel van Dorst
Machiel van Dorst combineert stedenbouw en omgevingspsychologie. Hij werkt vanaf 1992 als zelfstandig onderzoeker/adviseur op het gebied van sociale veiligheid, informele stedenbouw, sociale duurzaamheid, leefbaarheid en de gebruikskwaliteit van de openbare ruimte. In 2005 promoveerde hij op 'Een duurzaam leefbare woonomgeving'.

Jord den Hollander
Na de opleiding TU Bouwkunde in Delft volgde Jord den Hollander een scenario-opleiding aan de London Filmschool. Hij maakte onder meer deel uit van diverse redacties van kunst- en wetenschapsprogramma's, produceerde documentaires over kunst en architectuur, is als zelfstandig architect gevestigd in Amsterdam en is directeur/programmeur van het Architectuur en Filmfestival Rotterdam.

Prem Radhakishun
Advocaat, columnist en televisiemaker Prem Radhakishun, bij het grote publiek vooral bekend als Prem, studeerde rechten aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Vanaf maart 2003 presenteert hij Premtime. Hij woont in Amsterdam Zuidoost en is vertrouwd met de buurt die centraal staat in de prijsvraag.

Marlies Röhmer
Sinds 1986 is Marlies Röhmer zelfstandig architect. Haar opdrachtenportefeuille is divers en varieert van stedenbouwkundige projecten tot interieurprojecten. Haar eerste project voor jongeren deed zij in 1997 en haar boek 'Bouwen voor de NEXT GENERATION' verscheen dit voorjaar. Hierin zet ze de verbinding tussen ontwerpopgaven voor stedelijke vernieuwing, woningbouw en scholen met een scala aan sociaal-maatschappelijke onderwerpen uiteen.

Matthias Sauerbruch
Matthias Sauerbruch richtte in 1989 samen met Louisa Hutton het bureau Sauerbruch Hutton op in Londen. In 1993 vestigde het bureau zich ook in Berlijn waar inmiddels ruim honderd mensen werken. Sauerbruch Hutton maakt ontwerpen op het gebied van architectuur, stedenbouw en interieur en heeft daarbij veel aandacht voor functionaliteit, design en duurzaamheid.

---

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunnen journalisten zich wenden tot de persafdeling van het team Marketing en Communicatie van het NAi:
Afdeling Marketing & Communicatie, tel 010-4401255, 4401235 of 4401271 fax 010-4366975, e-mail press@nai.nl

Publieksinformatie over 1:500 Zie het origineel

NAi persbeelden

Meer over het NAi

Bezoekinformatie

Tentoonstellingen in het NAi

NAi activiteitenprogramma (lezingen, excursies, etc.)

Laatste verandering: woensdag, 2 mei 2007