Senternovem


Nieuws

03-05-2007 |


Zeeland zet trend met CO2- neutrale straten

Zeeuwse aannemers, installateurs, architecten, gemeenten en provincie zijn klaar om 'CO2 neutraal te gaan', zo blijkt uit het op 26 april jongstleden gehouden symposium CO2-neutrale straat te Nieuwdorp. Het drukbezochte symposium was een initiatief van de Zeeuwse Milieufederatie (ZMF), DELTA, Energie adviesbureau Ecofys, Architecten Alliantie en Installatie Adviesbureau Dubourgraaf.

Betaalbaar, CO -neutraal en comfortabel
Op een vernieuwende manier werden deze middag de bouwlocaties bekendgemaakt. Via beelden van Google Earth werden de deelnemers meegenomen in de digitale wereld. De primeur van de CO -neutrale straten ligt in handen van de gemeente Borssele en de gemeente Veere. Het gaat om 17 huizen in Heinkenszand (gemeente Borssele) en rond de twaalf huizen in Grijpskerke (gemeente Veere). Wethouder Borstelaar van de gemeente Veere voegde er aan toe dat er bij het geplande WOZOCO (woon-zorgcomplex) de absolute intentie aanwezig is deze op een CO -neutrale manier in te passen.
De deelnemende gemeenten werden door de heer Van Mierlo, directeur van de ZMF, nog meer in het zonnetje gezet. Zij kregen het 'HIER logo' van de Klimaatcampagne HIER uitgereikt. HIER is een initiatief van meer dan 40 maatschappelijke organisaties, die zich grote zorgen maken over klimaatverandering en daar serieus werk van maken. De CO2-neutrale straten zijn zo bijzonder omdat deze huizen volgens een uitdagend CO -neutraal concept gebouwd worden. Uitdagend omdat het een optelsom is van bijzondere elementen: de huizen zijn én super energiezuinig én betaalbaar én comfortabel én CO -neutraal.

Nu bouwen voor 2050
Een enkele twijfel over het draagvlak in Zeeland voor dit CO -neutraal concept zorgde voor commotie in de zaal. De heer Flipse, van bouwbedrijf Flipse, verteld dat de aannemerij in staat is om in deze techniek mee te werken, omdat het benodigde vakmanschap en de capaciteit voorhanden zijn. De heer Lodders van Installatiebureau Saaman houdt zich regelmatig bezig met duurzaamheid en is daarin niet de enige installateur. Op installatietechnisch gebied voorziet hij geen problemen. De heer van Waveren, aanstaand gedeputeerde voegt er aan toe dat ook de provincie de urgentie om hard aan de slag te gaan met CO -neutrale huizen onderkend. Niet voor niets wordt er in het nieuwe akkoord een prominente plek gegeven aan het thema: klimaat en energie.
Het streven is om in 2009 de eerste CO -neutrale straat gereed te hebben. Op deze wijze willen de initiatiefnemers en de betrokken gemeenten bijdragen aan het Nederlandse beleid dat voortvarend inzet op 60 tot 80 % reductie van de uitstoot van broeikasgassen in 2050. De initiatiefnemers zijn van mening dat, als we deze reductie willen realiseren, er nu een begin gemaakt moet worden. De huizen van 2050 worden tenslotte nu gebouwd.