Udens College gaat letterlijk de breedte in

donderdag 03 mei 2007

De brede scholengemeenschap Udens College wil het hokkerige onderwijs na een grondige verbouwing op de locatie Kleinveld afschaffen en letterlijk de breedte ingaan.

Nu krijgen de 125 vmbo-leerlingen van klas 3 en 4 nog per vak klassikaal les in verschillende lokalen, waardoor de leerstof versnippert en de samenhang, die er in de praktijk wel is, verdwijnt. Daarom zijn er straks in de nieuwbouw geen muren tussen de lokalen en komt er één grote lesvloer met verschillende werkplekken. Om de verschillende vakken en onderwijsvormen te integreren komen er in die ruimte vier huis- en slaapkamers met meubelen, een ziekenhuiszaaltje, een kapsalon, een keuken en een centrale balie waar klanten kunnen worden doorverwezen. De leerlingen leren daardoor bijvoorbeeld omgaan met patiënten in een ziekenhuis, afspraken maken, doorverwijzen, samenwerken en hoe het werkt in een restaurant. In het Brabants Dagblad zegt afdelingsleider Hans van Sleuwen: Wij willen onze leerlingen nu al liefde voor hun toekomstig vak meegeven en ze een goede houding ten op zichte van dat vak aanleren. Dat is het beste te realiseren in een ruimte die het meest op de praktijk aansluit."

Het is de bedoeling dat de leerlingen rouleren over de 'lesvloer'. Zij worden daarbij begeleid door acht docenten zorg en welzijn. Vakken als Nederlands en wiskunde worden in de nabije toekomst nog klassikaal gegeven, maar moeten op den duur ook integreren in het overige onderwijsaanbod. De overheid heeft de verbouwing gesubsidieerd.

Het Udens College streeft ernaar, gezien zijn identiteit van samenwerkingsschool van confessioneel en openbaar onderwijs, zijn leerlingen al in een vroeg stadium kennis te laten maken met een steeds meer multiculturele Nederlandse samenleving en hen op het functioneren daarin voor te bereiden.