Time : 09:50:51
Date : 03 May 2007
Sender Name: Milieu- en Natuurraad van Vlaanderen

Minaraad en SERV dringen aan op volwaardig en beter onderbouwd integraal waterbeleid

Minaraad en SERV vragen in een gemeenschappelijk advies om de nodige middelen te voorzien voor de tijdige vaststelling van de stroomgebiedbeheerplannen. Deze plannen zijn cruciaal voor het integraal waterbeleid voor het stroomgebied. De Raden stellen vast dat nog heel wat werk dient te gebeuren.

SERV en Minaraad brengen een gezamenlijk advies uit

Tegen eind 2009 moet Vlaanderen de maatregelen vastleggen die nodig zijn voor de verbetering van de toestand van het oppervlaktewater en het grondwater in de stroomgebieden van Schelde en Maas. Tot eind mei 2007 loopt het openbaar onderzoek over de deelbekken- en bekkenbeheerplannen die de bouwstenen vormen van de stroomgebiedbeheerplannen. De Vlaamse Regering vroeg Minaraad en SERV om advies over een voorbereidend document voor de opmaak van de stroomgebiedbeheerplannen. In hun gemeenschappelijk advies van 26 april doen de Raden een reeks aanbevelingen om het geplande beleid te verbeteren Er moet nog heel wat werk gebeuren om de timing te halen.

Integrale aanpak is noodzakelijk

De Raden ondersteunen de vijf thema's die zijn opgenomen in het voorbereidend document. Het betreft dé grote thema's waarvoor Vlaanderen het risico loopt tegen 2015 de doelstellingen - zoals bepaald in de Europese Kaderrichtlijn Water - niet te zullen halen: (1) het beschermen en verbeteren van de toestand van het oppervlaktewater, (2) het beschermen en verbeteren van de kwaliteit van het grondwater, (3) het duurzaam beheren van watervoorraden, (4) het in samenhang aanpakken van wateroverlast en watertekort en (5) het verstandig investeren. De Raden dringen wel aan op meer afstemming tussen deze vijf thema's en wijzen op de nood van een geïntegreerde aanpak van de waterketen.

Geplande maatregelen moeten beter worden onderbouwd

Het voorbereidend document formuleert tal van maatregelen. Deze zijn echter vaak onvolledig, slecht op mekaar afgestemd en onvoldoende onderbouwd. Bovendien is het voor Minaraad en SERV onduidelijk in hoeverre de voorgestelde maatregelen zullen leiden tot het bereiken van de doelstellingen van de Kaderrichtlijn Water.

Risico's van klimaatverandering moeten volwaardig worden meegenomen

Het voorbereidend document houdt te weinig rekening met de impact van klimaatverandering. Het gaat dan over de effecten op zowel de waterkwantiteit als op de waterkwaliteit. Wateroverlast en langduriger droogteperiodes kunnen leiden tot een verzilting en verhoogde eutrofiëring. Hogere gemiddelde temperaturen beïnvloeden ook de soortensamenstelling van de levensgemeenschappen in het water. In combinatie met gemiddeld hogere temperaturen, vergroot eutrofiëring onder meer de kans op blauwalgen.

Duurzame aanpak van bagger- en ruimingspecie is nodig

Ook de duurzame aanpak van de bagger- en ruimingspecie blijft een belangrijke uitdaging. De Raden vragen dat de schaarse bergingscapaciteit behouden wordt voor de (rest)fractie van de baggerspecie die volgens de Best Beschikbare Technieken niet (meer verder) kan worden gereinigd. Het beleid moet de investeringen op hergebruik faciliteren (o.a. verplicht opnemen in overheidsbestekken van hergebruik baggerspecie) en streven naar een zuinig en efficiënt ruimtegebruik. Dit laatste zowel voor het storten van slib als voor de behandeling van baggerspecie.

De achterstand inzake waterzuivering blijft problematisch

De Raden vinden de toonzetting in het document over de problematiek inzake de waterzuivering te optimistisch. Het is duidelijk dat Vlaanderen nog een grote achterstand moet overbruggen en dat de Vlaamse doelstellingen niet worden gehaald. De Raden verwijzen naar het Milieubeleidsplan 2003-2007 dat tegen 2007 een zuiveringsgraad van 80 % vooropstelt. Midden 2006 bedroeg de zuiveringsgraad in Vlaanderen 65%. Aan het huidige groeiritme duurt het nog zes tot zeven jaar voor de doelstelling van 80% wordt bereikt. Ook de vooropgestelde doelstelling om tegen 2012 alle lozingen van huishoudelijk afvalwater gesaneerd te hebben, wordt aan het huidige tempo niet gehaald. Niettegenstaande de geleverde inspanningen, blijft het verschil groot vergeleken met landen als Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Denemarken, Luxemburg, Spanje, Oostenrijk en Zweden die minstens een zuiveringsgraad van 85% halen. De Raden vragen bijzondere aandacht voor dit thema bij de opmaak van de stroomgebiedbeheerplannen.

Alle actoren moeten waterverbruik laten dalen

Rationeel waterverbruik moet zowel de verspilling als het gebruik van hoogwaardig water voor laagwaardige toepassingen voorkomen. Het voorbereidend document kijkt daarvoor vooral naar de vergunningsplichtige bedrijven. Andere doelgroepen worden niet specifiek vermeld. SERV en Minaraad wijzen op de belangrijke waterbesparing die mogelijk is bij andere doelgroepen zoals gezinnen, openbare besturen of niet vergunningsplichtige bedrijven. Een vrijwillige wateraudit kan een belangrijk instrument zijn om het watergebruik bij te sturen en alternatieven te formuleren. De Raden benadrukken tevens de mogelijkheden van het hergebruik van gezuiverde afvalwaters en het gebruik van rivierwater als koelwater, voor beregening of voor drinkwater voor het vee (na voorreiniging).

Een visie voor de kostendoorrekening van waterdiensten is dringend nodig

De Raden vragen bovendien om dringend werk te maken van de economische onderbouwing van de stroomgebiedbeheerplannen. Vanaf 2010 moeten de kosten van waterdiensten doorgerekend worden aan de verbruikers: huishoudens, industrie en landbouw. Een onderbouwde visie over de wijze waarop deze kostendoorrekening verder zal gebeuren, ontbreekt tot op heden in Vlaanderen. Gelijktijdig met de billijke toepassing van de kostenterugwinning moet ook aandacht gaan naar de analyse van de kosteneffectiviteit. Deze analyse is immers belangrijk om de goedkoopste maatregelen te kunnen kiezen, die noodzakelijk zijn om de doelstellingen te bereiken.

Vergroot de maatschappelijke betrokkenheid

Tot op heden werd het maatschappelijk middenveld nagenoeg niet betrokken bij het uittekenen van de visies en de acties. De Raden dringen aan op een grotere maatschappelijke betrokkenheid bij de verdere opmaak van de stroomgebiedbeheerplannen.

Bron: Gezamenlijke advies van Minaraad en SERV, over de waterbeheerkwesties, 26 april 2007.


______________________

Meer info:
Bea Kayaerts - 02 558 01 41 - bea.kayaerts@minaraad.be Annick Lamote - 02 229 52 02 - alamote@serv.be

Pdf in bijlage te bezichtigen op www.pressreleases.be

URL: http://www.minaraad.be http://www.serv.be
Picture: (None)
Attachments: ignace_20070503_094458_259_Att_1.pdf

Translations: (None)

Link to Press Release - NL