Politie Limburg-Noord

Volontairs aan de slag bij de politie Limburg-Noord (extra mediaberictht)

Datum: 3-05-2007
Tijd bericht: 19:53
Plaats: Venlo

Korpschef Bryan Rookhuijzen van de politie Limburg-Noord heeft donderdagavond tijdens een officiële bijeenkomst zeven volontairs (vrijwilligers) verwelkomd. Deze mensen gaan vrijwilligerswerk verrichten binnen verschillende onderdelen van het korps. Met de komst van volontairs wil de politie nadrukkelijk ook de band met de samenleving aanhalen.

De politie Limburg-Noord heeft er vrijwilligers bij gekregen. Dat heeft ze te danken aan de komst van een nieuw soort vrijwilliger, de volontair. Volontairs zijn burgers die op vrijwillige basis ondersteunend werk verrichten voor de politie. Ze doen dit onbetaald. Het gaat niet om echte politietaken, maar om aanvullende werkzaamheden waar de politie zelf niet aan toe komt. Volontairs hebben geen invloed op de formatiesterkte en zijn ook niet bedoeld als vervanging van het gewone personeel. De meerwaarde van de volontairs is dat zij politiemensen bepaalde klussen uit handen nemen, waardoor deze meer tijd overhouden om zich bezig te houden met hun kerntaken, het handhaven van de openbare orde en veiligheid.

Naar de honderd
De zeven nieuwe vrijwilligers variëren in leeftijd tussen de 23 en 68 jaar. Het zijn vier vrouwen en drie mannen. Vier van hen gaan aan de slag als gastvrouw of gastheer bij het trainingscentrum van de politie in Sevenum. Twee mensen gaan respectievelijk naar de afdeling communictatie en de afdeling forensische opsporing. De laatste volontair wordt belast met het kalligraferen van oorkonden en certificaten. Korpschef Bryan Rookhuijzen is erg enthousiast met de komst van deze volontairs. Hij wil er uiteindelijk honderd van hebben eind 2009.

Vrijwillige politie
Veel mensen vinden dat de politie belangrijk werk doet. Ze willen daar graag hun steentje aan bijdragen. Door vrijwilligerswerk als volontair te doen is dat mogelijk, zonder dat je meteen een opleiding van enkele jaren moet volgen zoals dat bij de vrijwillige politie het geval is. Overigens zijn dit ook burgers die vrijwilligerswerk verrichten. Zij doen daadwerkelijk politiewerk op straat en hebben dezelfde bevoegdheden als de beroepspolitie. De politie Limburg-Noord heeft ongeveer 80 vrijwillige politieambtenaren in dienst.

Werkzaamheden
Het werk van een volontair kan variëren van het verrichten van huishoudelijke taken, gastvrouw of gastheer zijn bij een receptie en het verzorgen van rondleidingen in het politiebureau tot het bijhouden van een website van de politie of het doen van eenvoudige technische klusjes. Maar ook kunnen volontairs worden ingezet voor ondersteuning van projecten, het houden van enquêtes, tuinonderhoud of bodediensten. De volontair kan al aan de slag voor enkele uren per week maar dat kan ook variëren tot enkele dagdelen per week. De politie kan de kennis, kunde en ervaring van gepensioneerden net zo goed gebruiken als die van studenten of jongeren die een vakopleiding hebben gedaan of nog midden in hun opleiding zitten. Vanzelfsprekend worden de volontairs uitvoerig gescreend voordat ze bij de politie aan de slag gaan.

Bestemd voor de pers.
Over enkele weken wil de politie Limburg-Noord de pers in de gelegenheid stellen om met volontairs in gesprek te komen.