De Unie


03/05/2007

VEB krijgt zilverlingen aangeboden

3 mei 2007 - Een koerswinst van 50% belastingvrij in 2 maanden op het aandeel van ABN AMRO was de VEB nog niet genoeg. De verkoop door ABN AMRO van La Salle aan de Banc of America had aan de aandeelhouders voorgelegd moeten worden, daarin heeft de VEB nu gelijk gekregen van de Ondernemingskamer. De enige reden dat de VEB en de andere aandeelhouders hierin zeggenschap willen hebben is om de deal af te kunnen wijzen. "Daarmee kan de deur naar een nog fellere biedingenstrijd op ABN AMRO worden opengezet", aldus De Unie-bestuurder Joop Hofland, "het is werkelijk een gotspe dat de aandeelhouders, met de VEB voorop, het personeel van ABN AMRO simpelweg uitverkopen om hun eigen zakken nog verder te kunnen vullen." De roep om het aftreden van Groenink is slechts afleidingsmanoeuvre van de kern van De Vries' doel: meer poen en daarna cashen en wegwezen! De zilverlingen om ABN AMRO te verkwanselen hingen al in de lucht, maar zijn nu door de Ondernemingskamer toegewezen aan de VEB.
"De extra miljarden, die anderen nu ongetwijfeld zullen gaan bieden, moeten uiteindelijk terugverdiend worden," aldus een bittere Hofland, "ABN AMRO zal deze bedragen in één stuk of in delen nooit aan inkomsten opbrengen, dus zal het uiteindelijk uit de kosten moeten komen. Aangezien het personeel de grootste kostenpost is in deze people business, is volkomen duidelijk wie in de komende jaren het gelag van de heer De Vries en zijn leden zal gaan betalen."

De Ondernemingskamer heeft met deze uitspraak de macht van de aandeelhouders nog verder versterkt. "En als de aandeelhouders op de stoel van de directie gaan zitten, is nu wel duidelijk waar het toe leidt: euro's, euro's en nog eens euro's. Dat bedrijven daarmee volkomen worden uitgehold interesseert de aandeelhouders niets, zij zijn reeds met een dik gevulde belastingvrije portemonnee op weg naar het volgende slachtoffer," besluit Joop Hofland. De Unie doet een zeer dringend beroep op de Minister van Financiën om de Code Tabaksblatt en het toezicht op aandeelhouders binnen de kortste keren drastisch te herzien.