Gemeente Tilburg

Datum 3 mei 2007

Bouwplan woning Kapelstraat 40
Zienswijzen indienen van 4 mei 2007 tot en met 14 juni 2007 Bij de gemeente Tilburg is een bouwplan ingediend voor het realiseren van een woning aan de Kapelstraat 40 in Tilburg. De bestaande magazijnruimte wordt verbouwd tot woning voor huisvesting van 5 studenten.

Vrijstellingsprocedure
Omdat het bouwplan niet past in het geldende bestemmingsplan1 Goirkestraat en de Stadhuisplein 130 gemeente toch aan het plan wil meewerken, is zij een vrijstellingsprocedure gestart. In het kader van deze procedure hebben het bouwplan en de concept ruimtelijke onderbouwing Postadres van 9 maart 2007 tot en met van 22 maart 2007 ter inzage gelegen voor inspraak. Er is één Postbus 90157 inspraakreactie ingediend. Het college heeft besloten dat de ingediende inspraakreactie 5000 LL Tilburg geen aanleiding geeft om het bouwplan aan te passen. Het college heeft de ruimtelijke onderbouwing definitief vastgesteld.
013 542 91 47 Zienswijzen indienen
Het vrijstellingsverzoek, het ontwerp-besluit, de ruimtelijke onderbouwing en het bouwplan liggen van 4 mei 2007 tot en met 14 juni 2007 ter inzage in:
· het gemeentelijk informatiecentrum in Stadskantoor 1, Stadhuisplein 130 (ingang naast het paleis). Openingstijden: maandag van 13.00 tot 18.00 uur, dinsdag, woensdag en vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur en donderdag van 13.00 tot 20.00 uur.

Tijdens bovengenoemde periode kunt u schriftelijk en mondeling zienswijzen indienen. Deze kunt u richten aan de directeur van de dienst Publiekszaken, t.a.v. Maarten Janus, Postbus 90118, 5000 LA Tilburg, onder vermelding van "Zienswijze Kapelstraat 40". Voor het indienen van mondelinge zienswijzen kunt u terecht bij de balie Bouwen en Wonen in Stadswinkel Centrum (Stadskantoor 1), Stadhuisplein 130 (ingang naast het paleis) of kunt Gebiedsontwikkeling u bellen naar telefoonnummer 013-213 13 13.

Vervolg procedure
Na het verstrijken van de inzagetermijn neemt het college een standpunt in over de Stedenbouw ingekomen zienswijzen. Heeft u zienswijzen ingediend, dan wordt u persoonlijk van het Handhaving besluit van het college op de hoogte gebracht.

Meer informatie
Hebt u naar aanleiding van deze brief nog vragen, dan kunt u contact opnemen met Godelief Sperber van het team Juridische begeleiding van de afdeling Stedenbouw, bereikbaar via telefoonnummer 013 542 91 47 of via emailadres


1 Bij deze brief is een algemene toelichting over de vrijstellingsprocedure (A) gevoegd en een verklarende woordenlijst (B), daarin vindt u een uitleg van alle schuingedrukte woorden. Pagina 1 van 3

godelief.sperber@tilburg.nl.

A. Toelichting vrijstellingsprocedure

Vrijstellingsprocedure op grond van artikel 19 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening Een bestemmingsplan is een ruimtelijk plan van de gemeente waarin de regels staan over het gebruik van de grond, de aanwezige gebouwen en de bouwmogelijkheden. Het is juridisch bindend voor iedereen; dat wil zeggen dat burgers, bedrijven, instellingen, maar ook de overheid zich aan die regels moeten houden.

Het kan zijn dat er een bouwplan wordt ontwikkeld dat niet past in het geldende bestemmingsplan. De gemeente kan in dat geval geen bouwvergunning afgeven. Wil de gemeente toch aan het bouwplan meewerken, dan biedt Artikel 19 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening de mogelijkheid om in te stemmen met het bouwplan via een zogenaamde vrijstellingsprocedure.

Deze vrijstellingsprocedure verloopt in het kort als volgt:


1. Bij de gemeente wordt een bouwplan ingediend dat afwijkt van het geldende bestemmingsplan. Samen met het bouwplan dient de initiatiefnemer daarom ook een vrijstellingsverzoek in.

2. Het college beoordeelt het afwijkende bouwplan en besluit aan het plan te willen meewerken.

3. Het college start een vrijstellingsprocedure. Eerste stap in die procedure is het maken van een concept ruimtelijke onderbouwing.
4. Het college legt het bouwplan en de concept ruimtelijke onderbouwing ter inzage voor inspraak. Tijdens de inzagetermijn kunnen inspraakreacties worden ingediend.

5. Na het verstrijken van de inzagetermijn neemt het college een standpunt in over de ingekomen inspraakreacties. Het college kan beslissen het bouwplan ongewijzigd verder in procedure te zetten, het bouwplan aan te passen of geen verdere medewerking meer te verlenen. In het laatste geval wordt de procedure niet voortgezet.

6. Het vrijstellingsverzoek, het ontwerp-besluit de ruimtelijke onderbouwing en het bouwplan worden 6 weken ter inzage gelegd. Tijdens de inzagetermijn kunnen schriftelijk en mondeling zienswijzen worden ingediend.
7. Na het verstrijken van de inzagetermijn neemt het college een standpunt in over de ingekomen zienswijzen. Het college kan beslissen het bouwplan ongewijzigd verder in procedure te zetten, het bouwplan aan te passen of geen verdere medewerking meer te verlenen. In het laatste geval wordt de procedure niet voortgezet.
8. Het college verleent de vrijstelling en een bouwvergunning. Vanaf dat moment kan gestart worden met de bouw. De verleende bouwvergunningen worden wekelijks gepubliceerd in het Gemeentenieuws in de Tilburgse Koerier.

Pagina 2 van 3

B. Verklarende woordenlijst


· bestemmingsplan: een ruimtelijk plan waarin de regels staan over het gebruik van de grond, de aanwezige gebouwen en de bouwmogelijkheden. Het is juridisch bindend voor iedereen; dat wil zeggen dat burgers, bedrijven, instellingen, maar ook de overheid zich aan die regels moeten houden.


· inspraak: de gemeente peilt de meningen van de bevolking over de plannen. In de regel bij de direct omwonenden en andere belanghebbenden, zoals bijvoorbeeld bedrijven. De mogelijkheid tot inspraak wordt aangekondigd in een publicatie in het Gemeentenieuws in de Tilburgse Koerier en /of via een bewonersbrief. Inspraak kan op twee manieren: schriftelijk en/of tijdens een inspraakavond/inloopavond.


· inspraakreacties: bezwaren of opmerkingen die omwonenden en andere belanghebbenden hebben tegen of naar aanleiding van het bouwplan.


· ruimtelijke onderbouwing: een nota waarin de gemeente verklaart waarom zij vindt dat er van het bestemmingsplan kan worden afgeweken en aan welke voorwaarden het bouwplan moet voldoen.


· vrijstellingsverzoek: een verzoek dat bij de gemeente wordt ingediend om aan een bouwplan dat niet past binnen het geldende bestemmingsplan toch medewerking te verlenen. Degene die wil gaan bouwen dient het vrijstellingsverzoek in samen met het bouwplan.


· vrijstellingsprocedure: deze procedure maakt het - na zorgvuldige afweging ­ mogelijk om een bouwvergunning te verlenen in afwijking van het geldende bestemmingsplan. Zie (A) voor een toelichting op de vrijstellingsprocedure.


· zienswijzen: bezwaren die omwonenden en andere belanghebbenden hebben tegen het bouwplan en de ruimtelijke onderbouwing.

Pagina 3 van 3


---- --