Hilarische verhalen van een scheeparts op de Holland-Amerika Lijn


SNEEK, 20070503 -- "Da kos je vijf dollar, dokter, da's de stoel van de kaptein!! Daar heef niemand op te zitte! En as je da nie bevalt dan sodemieter je maar van de brug en dan kom je d'r de hele reis nie meer op..." Begin mei is bij Uitgeverij Trivium te Sneek de verhalenbundel "Het Blauwwitte Schuim" van Peter R. Hein, een import-Fries. Na een carrière als gynaecoloog vult hij nu in zijn atelier met het prachtige uitzicht in Burgwerd zijn dagen met beeldhouwen, schilderen en schrijven. Een overvol bestaan.

In de tijd van Provo en Flower Power belandt de pas afgestudeerde hoofdpersoon bij toeval als scheepsarts op een schip van de Holland Amerika Lijn voor een reis door het Panamakanaal en langs de Amerikaanse westkust.

Met veel oog voor details en intermenselijke verhoudingen aan boord van een kleine leefgemeenschap op de oneindigheid van de oceanen houdt hij een dagboek bij.
Het blijkt een rijke bron te zijn van prachtige verhalen over een leven op zee zoals het nu waarschijnlijk deels nog steeds bestaat, maar ook veranderd zal zijn door alle moderne ontwikkelingen in efficiëntie, communicatie en containervervoer.
Met de overmoed van de jeugd verlaat hij de veilige kusten en is als arts op die oneindige zee volledig op zich zelf aangewezen. Zoals hij nu zelf zegt:"met alles wat ik nu, na een leven als arts, weet, zou ik nooit meer zo alleen, met zo weinig medische mogelijkheden, de oceaan opdurven. Zeker niet onder de omstandigheden van toen. Met 120 mensen onder mijn hoede en op het `point of no return' zo'n anderhalve week varen verwijderd van iedere kust.
Tot zijn verbazing blijkt hij een van de hoogste officieren aan boord te zijn..
Vanuit die verbazing beschrijft hij de wonderlijke, hiërarchische wereld van zeelieden in de jaren zestig, hun levens in scherp contrast met die van de steenrijke excentrieke Amerikaanse passagiers en de ongelooflijke luxe die hen zelfs midden op de verlaten oceaan omringt.

Boven peilloos diepe ruimen verrichten de matrozen hun levensgevaarlijke werk. Echte wereldburgers zijn het, die zich overal thuis voelen en zich in Panama onbekommerd overgeven aan geile uitspattingen met prachtige hoeren.

Hilarisch zijn zijn aanvaringen met de onbehouwen kapitein over "De Stoel van de Kaptein" en over de zoon van de kapitein die, zeer tot ongenoegen van zijn vader, de Provobeweging aanhing. Beeldend schrijft hij over de alcoholische bakker, de stuurlieden, `Sparks', de `Boots', de `Baas' en vele anderen. Over de amoureuze escapades van de kapitein met de puissant-rijke Amerikaanse weduwen op het schip, dat onverstoorbaar verdergaat over de wijde oceaan, met achter zich het blauwwitte schuim van het kielzog.

Juist de blik van de buitenstaander maakt het mogelijk direct door te dringen in die op zich zelfstaande wereld van zeelieden en passagiers. Hij schrijft over wonderlijke medische avonturen op zee, zoals zijn problemen met de smerige infectie die de chef-kok heeft en de dreigende voedselvergiftiging aan boord, zijn gevecht met een uitbrekende roodvonkepidemie en andere zaken. Maar vooral schrijft hij over het alledaagse leven aan boord van een eenzaam schip en de schoonheid van oceanen, eilanden en kusten.

Peter R. Hein, 1939 publiceerde diverse verhalen. Zijn novelle `Het zesde Jaar' verscheen onder zijn pseudoniem: Shlomo P. Levi. Hij maakte lange reizen naar het Midden Oosten, Afrika, Rusland en Oezbekistan, Indonesië, Canada, Noord- en Midden-Amerika. Zijn ervaringen als scheepsarts zijn vastgelegd in deze novelle. Sinds enige jaren woont en werkt hij als schrijver en beeldend kunstenaar in Friesland

Technische informatie:
`Het Blauwwitte Schuim', Uitgeverij Trivium, Sneek mei 2007 - 96 pagina's
ISBN 9789080917774 - prijs ¤ 11,90


Bestellen:

Het Blauwwitte Schuim
Het Blauwwitte Schuim
Hein, P.R.