Circuit Park Zandvoort


---

FIA WK Toerwagens komt naar Zandvoort

Van 4 tot en met 6 mei aanstaande staat het Circuit Park Zandvoort, de toonaangevende Nederlandse autosportaccommodatie, geheel in het teken van het FIA WK Toerwagens. Voor het eerst is deze prestigieuze klasse, één van de drie officiële wereldkampioenschappen van de mondiale autosportfederatie FIA, in ons land te gast. Met SEAT-coureur Tom Coronel en Alfa Romeo-rijder Olivier Tielemans heeft Nederland twee vertegenwoordigers in het internationale startveld. Op vrijdag is er een test en een vrije training, op zaterdag is er nog een vrije training en de kwalificatie, op zondag zijn er een warm-up en twee races, elk over 12 ronden.

Het FIA WK Toerwagens, doorgaans naar de Engelse aanduiding afgekort tot WTCC, beleeft dit jaar zijn derde seizoen. In dit kampioenschap, waarin tweeliter toerwagens volgens het internationaal geldende FIA Super 2000-reglement aan de start verschijnen, zijn BMW, Chevrolet en SEAT vertegenwoordigd met eigen fabrieksteams, terwijl Alfa Romeo via het Italiaanse N-Technology actief is. Tot het deelnemersveld behoren oud-Formule 1-coureurs als Nicola Larini (Chevrolet), Gabriele Tarquini (SEAT) en Alex Zanardi (BMW), erkende toerwagenspecialisten als regerend wereldkampioen Andy Priaulx en Jörg Müller (beide BMW), de Zwitser Alain Menu (Chevrolet), Yvan Muller en Jordi Gené (SEAT) en James Thompson (Alfa Romeo). Ook jonge talenten als Rob Huff (Chevrolet) en Augusto Farfus (BMW) komen in het WTCC goed voor de dag. De Portugees Tiago Monteiro maakt op Zandvoort met SEAT zijn debuut in het WTCC. Hij kwam vorig jaar nog uit voor het Spyker-Formule 1-team.

Maar de meeste aandacht zal op Zandvoort zonder enige twijfel uitgaan naar de twee Nederlandse deelnemers. Tom Coronel behoort tot de meest ervaren rijders op dit niveau. De Gooise coureur won vorig jaar met de SEAT Leon de titel in de Yokohama Independents' Trophy, het aparte klassement voor privérijders in het WTCC. Dit jaar geniet hij bij het Britse team GR Asia de status van fabrieksondersteunde rijder, hetgeen betekent dat hij meer ondersteuning van SEAT krijgt. Coronel kijkt erg uit naar de komende races op Circuit Park Zandvoort: "Het WTCC is een prachtig kampioenschap waarin voor het publiek heel wat spektakel geboden wordt. Natuurlijk hoop ik op veel bezoekers, ik wil veel oranje zien in de duinen!"

Olivier Tielemans beleeft dit jaar zijn première in het WTCC. De Limburgse coureur, die sinds kort in Haarlem woont, vond onderdak bij het Alfa Romeo-team N-Technology en reed begin maart in het Braziliaanse Curitiba zijn eerste races op dit niveau. "Ik moet nog veel leren, maar iedere keer dat ik in de auto zit gaat het beter", zegt Tielemans, die een opleiding volgt aan de Johan Cruyff Academy. "Bovendien is het prachtig om voor een merk als Alfa Romeo te mogen racen, met zo'n mooie staat van dienst in de autosport."

De uitgangspositie voor de beide races op Zandvoort is uitermate spannend: na de eerste twee wedstrijden van het seizoen in Curitiba staan er maar liefst drie rijders met een gelijk aantal punten aan kop in de tussenstand van het kampioenschap. Het gaat om de drie BMW-coureurs Jörg Müller, Andy Priaulx en Augusto Farfus, die in Curitiba in beide races de podiumplaatsen verdeelden. Daarachter staan SEAT-rijders Gabriele Tarquini en Yvan Muller. Chevrolet had in Brazilië pech, alleen Rob Huff wist in de punten te rijden. Hier verwacht men echter veel van het nieuwe aërodynamica-pakket, dat vanaf Zandvoort wordt gebruikt.

Naast het WTCC komen op Circuit Park Zandvoort ook de nationale SEAT Cupra Cup en de Samsung BMW 130i Cup in actie. Voor het publiek zijn er tal van activiteiten, zoals een pitwalk en een handtekeningsessie met alle deelnemende WTCC-coureurs. Kaarten voor het evenement zijn verkrijgbaar via de bekende voorverkoopadressen van TicketBox, te vinden via www.ticketbox.nl, of via de website van Circuit Park Zandvoort.

Doc Word document
Grootte: 34.5K bytes

Jpg Hi-res foto
Grootte: 1.4M bytes


* Persberichten overzicht

© Copyright 2007 Circuit Park Zandvoort. ® All rights reserved. |