Ingezonden persbericht


Programma mei 2007 - Felix Meritis - Amsterdam

Felix Meritis

Europees Centrum voor Kunsten en Wetenschappen

Agenda MEI 2007:


* 4 mei - De rechtsstaat Neederland - lezing * 7 mei - Studentenn weten het beter! - debat Nacht van Europa - festival

* 11 mei - Lett's talk European! - debat
* 11 & 12 mei - Gulliver Connect: 10 years of connecting artists - expert meeting debat
* 14 mei - Michelle Goldberg - Kingdom Comingg: The Rise of Christian Nationalism - lezinng
* 15 mei - Fellix & Sofie: Beledigen en Boeiuh - filossofencafé
* 15 mei - De Grote Geschiedenis Quiz 2007 - teleevisie
* 22 mei - De Lama's) en nog vele anderen. De Nacht van Europa kent een divers programma met debatten, European Love, een landenprogramma, The Best of YouTube Europe, theater, Europagasten, een spoedcursus lobbyen in Brussel, een integratieworkshop voor ambassadeurs en de Poëzie Nacht van de Europese Regelgeving.

Let'S TALK EUROPEAn! Beyond provincialism - Towardds a European public sphere Vrijdag 11 mei - 20.00 uur -" gratis - aanmelden: reservations@dare2connect.nl - voertaaal: Engels Debat

Waarom bestaat Europa als een idee en als een instituut, maar niet als een publiek domein? Debatten over belangrijke zaken als de commotie rond de Mohammed cartoons, klimaatverandering, Europese geschiedenis, het "nee" tegen de Europese Grondwet in Frankrijk en Nederland, moeten over het hele continent besproken worden. Ondanks de hoge kwaliteit van kranten in Europa, hebben ze de neiging het publieke domein te laten eindigen bij de nationale grens.

Het internet biedt nieuwe alternatieven. Het Engelstalige cultureel magazine signandsight.com bijvoorbeeld reflecteert Europese discussie, initieert eigen debatten en graaft diep in het Europese medialandschap.

Prominente journalisten Arne Ruth (journalist, vml. hoofdredacteur van de Zweedse krant Dagens Nyheter), Gerbert van Loenen (plv. hoofdredacteur Trouw), Arno Widmann (chef Feuilleton en Media sectie van Frankfurter Rundschau) en Endre B. Bojtàr (hoofdredacteur van het Hongaarse weekblad Magyar Narancs) zullen debatteren over het Europese publieke domein. Hoe kunnen grensoverschrijdende debatten geïnitieerd worden? Hoe kunnen gedrukte en online media elkaar aanvullen? Welke rol spelt de Engelse taal? Hoe kunnen internationale medianetwerken uitgebreid worden? Moderator: Hans Maarten van den Brink (journalist).

GULLIVeR CONNECT: 10 yeARs of connecting artists
Vrijdag 11 & zaterdag 12 mei
Expert meeting & debat

Gulliver Connect is het langst lopende mobiliteits- en stageprogramma in Europa. Het programma stimuleert internationale culturele samenwerking tussen kunstenaars en culturele ondernemers. Op 11 en 12 mei viert Gulliver Connect haar 10-jarig bestaan met voormalige deelnemers en gastorganisaties uit verschillende EU landen, de Balkan, de voormalige Sovjet-Unie en Turkije. Een openbaar debat op 12 mei is onderdeel van de festiviteiten. Voor meer informatie zie: www.gulliverconnect.org

Michelle Goldberg - Kingdom Coming: The Rise of Christian Nationalism Maandag 14 mei - 20.00 uur - ¤ 15,- /
Lezing

Journaliste Michelle Goldberg schrijft voor het online magazine Salon. In haar nieuwe boek, Kingdom Coming: The Rise of Christian Nationalism, schrijft zij over Christelijke nationalisten die geloven dat de bijbel letterlijk waar is, en dat zij het land geregeerd willen zien volgens die waarheid.

Deze lezing wordt georganiseerd door het John Adams Institute in samenwerking met Uitgeverij Ten Have en Felix Meritis.

Felix & Sofie: BELEDIGEN EN BOEIUH
Dinsdag 15 mei - 20.00 uur - gratis
Filosofencafé

Sandra Toom interviewt Niels Helsloot (vertaler van het boek Opgefokte taal van de Amerikaanse filosofe Judith Butler) over de vraag of bepaalde kwetsende woorden strafbaar kunnen worden gesteld en hoe we op kwetsende taal kunnen reageren. Lisa Doeland praat met Rob Wijnberg (NRC Handelsblad en NRC Next) over zijn stelling dat een overvloed aan informatie tot vervlakking leidt en dat de jeugd hier de uitgelezen graadmeter voor is.

Voor meer informatie zie: www.felix-en-sofie.nl

GROTE GeSCHIeDENIS QUIZ
Dinsdag 15 mei
Televisie

De Zuilenzaal van Felix Meritis is ook dit jaar weer het strijdtoneel voor de Grote Geschiedenis Quiz, die op 17 mei op de televisie wordt uitgezonden. Voor de zesde achtereenvolgende maal worden twintig geschiedeniskenners en twintig bekende Nederlanders, waaronder Rick Nieman (RTL Nieuws), Joost Karhof (NOVA), schaker Hans Böhm, Jean-Marc van Tol (geestelijk vader Fokke en Sukke) en Jet Bussemaker (staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport), getest op hun kennis van de geschiedenis. De winnaar mag zich de geschiedeniskenner van 2007 noemen.

De Grote Geschiedenis Quiz is een samenwerking van NPS, VPRO, Historisch Nieuwsblad en de Volkskrant.

WAAR GEEST IS, IS VRIJHEID
Dinsdag 22 mei - 20.00 uur - gratis
Boekpresentatie

Presentatie van het boek Waar geest is, is vrijheid. Filosofie van de psychiatrie voorbij Descartes van Guus Labooy.

Deze presentatie wordt georganiseerd door Uitgeverij Boom.

Islam and Democracy: Islamic views
gratis - aanmelden: via www.vupodium.nl - voertaal: Engels Debat

Zijn islamitische waarden en gebruiken principieel onverenigbaar met democratische waarden en gebruiken? Vier prominente islamitische wetenschappers - Sadik al-Azm (Universiteit van Damascus), Tariq Ramadan (hoogleraar Islamitische Studies), Abdolkarim Soroush (vooraanstaande, controversiële denker uit Iran) and Nasr Abu Zayd (Universiteit voor Humanistiek) - debatteren over de ogenschijnlijk problematische relatie tussen islam en democratie.

In het Westen bestaat zowel onder niet-islamitische als onder islamitische jongeren een beperkt en vernauwd beeld van de islam. De islam zou niet 'door de Verlichting zijn heengegaan' en zich niet verdragen met de waarden en praktijken binnen een democratische samenleving; de islam zou het seculiere en Westerse denken verfoeien. Met dit debat willen de initiatiefnemers de discussie over deze (voor?)oordelen bevorderen en nagaan welke potenties in de islam liggen om een bijdrage te leveren aan een democratisch georiënteerde samenleving.

Dit debat wordt georganiseerd door het Blaise Pascal Instituut en VU Podium.

KENNISDAG DUURZAAM INKOPEN
Donderdag 24 mei - 9.30 uur - gratis - aaanmelden: via www.nevi.nl/publiek Bijeenkomst

In 2010 kiezen overheden bij 50 procent van hun inkopen en aanbestedingen voor een duurzaam product of dienst. De rijksoverheid zelfs voor 100 procent. Om hierin de juiste keuzes te maken zijn er voldoende instrumenten beschikbaar. Deelnemers van de Kennisdag Duurzaam Inkopen verdiepen zich in de keuzes van duurzame inkoop, de achtergronden en instrumenten, het proces en de praktische toepassing.

Vragen als 'Waar begint u?', 'Hoe weet u dat u op de goede weg bent?', 'Waarmee boekt u de meeste winst?' en 'Hoe past u duurzaamheidscriteria toe?' worden tijdens deze dag beantwoord. De Kennisdag is speciaal georganiseerd om inkopers, milieucoördinatoren, budgethouders van gemeenten of medewerkers van de provincie, het waterschap of de rijksoverheid te helpen bij hun keuzes op het gebied van Duurzaam Inkopen.

Naast de speech Duurzaam inkopen: de weg naar 2010 door Jacqueline Cramer (minister van VROM, o.v.), is er een paneldiscussie tussen diverse deskundigen en de zaal over het onderwerp 'Duurzaam Inkopen: hoe hoog legt u de lat?'. Het grootste gedeelte van de dag is ingeruimd voor drie rondes met parallelsessies. Hierbij komen verschillende aspecten van duurzaam inkopen aan bod, zoals handige instrumenten en wet- en regelgeving. Diverse praktijkvoorbeelden van grote tot kleine overheidsorganisaties passeren de revue, waarbij aandacht is voor tips en trucs, successen en missers. De sessies bieden veel ruimte voor het delen van ervaringen met collega's. Tevens wordt tijdens de Kennisdag de PPPluim 2007 uitgereikt. De PPPluim is een compliment voor een overheid die zich sterk maakt voor duurzaam inkopen.

Deze kennisdag wordt georganiseerd door SenterNovem en NEVI Publiek.

DOORBRAAK-DEBAT: EURO STAR WARS?
Vrijdag 25 mei - 17.00 uur - gratis
Politiek café

In navolging van de VS gaan de defensie-uitgaven dit jaar voor het eerst sinds jaren 200 miljoen omhoog. De oorlog in Afghanistan kost ons jaarlijks honderden miljoenen, die beter geïnvesteerd kunnen worden in sociale en economische vernieuwing om onze toekomstige economische kurk te versterken: de 'creatieve samenleving', ofwel de innovatieve kenniseconomie. Ondertussen worden in de VS met hoog tempo plannen gemaakt voor 'Full Spectrum Dominance', volledige dominantie op alle wapensystemen. In 'Complan 8022' staan plannen voor een preventieve aanval waarin de inzet van nucleaire en conventionele wapens worden geïntegreerd. Onderdeel daarvan is een 'wapenschild', beter bekend als 'Star Wars'. Die willen zij nu uitbreiden met 'Euro Star Wars' om de VS 'First Strike Capacity' te geven, het vermogen als eerste een atoomaanval te doen en de verdediging van de tegenstander uit te schakelen met het 'wapenschild'.

Ruud Lubbers (oud-premier voor het CDA) heeft onlangs gewezen op het belang van atoomontwapening en het gevaar van 'Euro Star Wars'. Johan Witteveen (oud-minister van Financiën voor de VVD en oud-directeur van het IMF) zet zich al jaren op het hoogste niveau in voor kernontwapening en Jan Pronk (o.a. oud-minister voor Ontwikkelingshulp voor de PvdA) is al jarenlang voorstander van atoomontwapening. Zij doorbreken de stilte bij de politieke top over 'Euro Star Wars' en gaan in gesprek met Peter Gortzak (vicevoorzitter FNV) en Jan Schaake (coördinator Platform tegen de Nieuwe Oorlog). Econoom en geopolitiek expert William Engdahl plaatst het geheel in het kader van de 'Nieuwe Koude Oorlog', die sinds de rede van Poetin tijdens de veiligheidsconferentie in München (10 februari 2007) steeds meer aandacht krijgt.

Dit debat wordt georganiseerd door Nieuwedoorbraak.nl in samenwerking met Felix Meritis. Op 22 juni zal een tweede Doorbraak-debat plaatsvinden.

Cultuur 2.0 conferentie: Gevaar, geschenk of misschien allebei? Woensdag 30 & donderdag 31 mei - 9.30 uur - ¤ 75,- 75,- (dag 1, dag 2 is op uitnodiging) reserveren: via www.virtueelplatform.nl/registrationform - voertaal: Engels Conferentie

Cultuur 2.0 omvat een 2-daagse internationale conferentie die erop gericht is de ontwikkelingen die bekend zijn onder de noemer Web 2.0 en de invloed die deze (gaan) hebben op de kunst-, cultuur-, media- en entertainmentsector inzichtelijk te maken en te onderzoeken.

Cultuur 2.0 neemt hiervoor Web 2.0 in bruikleen, de jongste generatie van internetapplicaties, waarbij de nadruk ligt op het genereren, delen en waarderen van content; op collectieve intelligentie, samenwerking, deling en waardering en op de macht van de gebruiker. Op welke manier kunnen deze ontwikkelingen in de cultuursector worden toegepast? Zullen de culturele instituten nieuwe vormen van content of nieuwe visies ontwikkelen, wanneer zij het Cultuur 2.0 gedachtegoed omarmen en zich verbinden aan de actieve internetgebruiker of zal dit het eind betekenen van de cultuur zoals wij die kennen?

Tijdens de eerste dag zullen sprekers alle aspecten van Web 2.0 belichten en zich daarbij afvragen wat de positieve en negatieve kanten zijn. Zal het de 'wisdom' of crowds zijn die onze cultuur en culturele instellingen gaat regeren of wordt het toch 'the dumbness' of crowds? Internationale sprekers uit de bedrijfswereld, overheid en culturele sector zullen deelnemen aan dit seminar. Keynote spreker is Charles Leadbeater, schrijver van het boek WeThink.

De tweede dag van Cultuur 2.0 vindt plaats in de vorm van een LAb. In elk scenario LAb zullen vertegenwoordigers van Web 2.0 & Kunst of Web 2.0 en Cultuur met elkaar botsen, samenwerken, leren of misschien zelfs samensmelten. In de scenarioworkshops wordt ingegaan op de vragen die de scenariohouders hebben rondom het toepassen van het Web 2.0 gedachtegoed in hun bedrijfsvoering en beleidsontwikkeling.

Tegelijk met de conferentie wordt een tentoonstelling ingericht die aansprekende voorbeelden van Cultuur 2.0 toepassingen en cross-overs uit de hele wereld laat zien ter lering en vermaak.

Deze conferentie wordt georganiseerd door Virtueel Platform.

Felix Meritis, Keizersgracht 324, 1016 EZ Amsterdam tel. 020 626 23 21, fax 020 624 93 68, felix@felix.meritis.nl www.felix.meritis.nl