Gemeente Gouda


dodenherdenking 4 mei (20-4-2007)

Op 4 mei vinden er verschillende herdenkingsactiviteiten in Gouda plaats. Burgemeester Wim Cornelis roept u op om mee te lopen in de stille tocht en daarna de plechtigheid op de Markt bij te wonen.

stille tocht
De stille tocht bestaat uit twee stoeten. Eén stoet begint om 19.15 uur vanaf de rooms-katholieke begraafplaats aan de Graaf Florisweg. De ander stoet vertrekt om 19.00 uur vanaf de oude algemene begraafplaats aan de Vorstmanstraat. Hier wordt eerst een krans gelegd bij het graf van een verzetsman, de heer De Rijke.
De stoet komt langs het gebouw De Haven op de Oosthaven. Daar sluiten mensen aan die aanwezig waren bij de herdenking bij het Metaheerhuis om 19.15 uur. Bij deze herdenking worden de vroegere Joodse inwoners van Gouda herdacht door hun namen te noemen en het kaddisj, gebed voor de doden, op te zeggen.
Vervolgens gaat de tocht naar het Joodse Poortje in het Raoul Wallenbergplantsoen. Hier legt het 4-meicomité een krans en afgevaardigden van de stichting Metaheerhuis leggen een bloemstuk uit naam van mevrouw Texeira de Mattos, voormalig directrice van het Joodse mannen- en vrouwenhuis. De tocht gaat daarna verder naar de markt.

bezinningsbijeenkomst
De Raad van Kerken organiseert samen met Amnesty International en muziekgroep Eigenwijs om 19.00 uur in de Agnietenkapel een bezinningsbijeenkomst.

plechtigheid op de markt
Om 20.00 uur vindt op de Markt een sobere plechtigheid plaats waarna twee minuten stilte in acht worden genomen. Gouda's Liedertafel zingt het lied van 'De achttien doden' en het lied Vrede van componist Fischer. Het is door een lid van het koor in het Nederlands vertaald. Dit betekent dat alle liederen dit jaar in het Nederlands worden gezongen. De studente Hilde Kruit draagt twee gedichten voor getiteld Herdenken en Vrede. Daarna zingen wij samen het Wilhelmus. Hierna, om 20.30 uur, is er in de Agnietenkapel een concert van het Goudse koor Eigenwijs. De toegang is gratis, van het publiek wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. Het complete programma van het Goudse 4-meicomité vindt u op www.gouda.nl.

parkeren minder validen
Bent u slecht ter been en komt u met de auto? Dan is er beperkte parkeermogelijkheid op de Markt. Parkeren kan alleen als u zich van te voren aanmeldt o.v.v. uw kentekennummer bij Arie Anker, e-mail arie.anker@gouda.nl.

kranslegging tijdens dodenherdenking 4 mei
Wilt u tijdens de jaarlijkse dodenherdenking op 4 mei 's avonds een krans leggen bij het monument op de Markt? Dan kunt u dit tot uiterlijk 26 april aanmelden bij Diana Geurts van de gemeente Gouda, telefoon (0182) 58 81 20.