Rijksuniversiteit Groningen

Historische wiskundige modellen

Datum: 4 mei 2007
Cover proefschrift Irene Polo Blanco

In de tweede helft van de 19^de eeuw ontdekten wiskundigen een groot aantal nieuwe algabraïsche krommen en oppervlakken en vele ander meetkundige objecten. Om die te bestuderen werden modellen van gips, metaal, karton of draad geconstrueerd. Niet iedereen ging zelf knutselen, ook de Duitse firma Brill en Schilling leverde ze. Een catalogus van dit bedrijf uit 1911 geeft een beschrijving van in totaal ongeveer 400 verschillende modellen.

Net als andere Europese en Amerikaanse universiteiten bezat ook de Rijksuniversiteit Groningen een uitgebreide collectie van deze modellen. Bij de brand in het Academiegebouw in 1906 gingen er veel verloren, maar er zijn er zo'n 150 over. Het merendeel ervan is in de afgelopen jaren gerestaureerd. Over deze collectie gaat het proefschrift van Irene Polo Blanco. Ze beschrijft de historie van de modellen en probeerde te achterhalen wanneer en door wie ze werden aangeschaft en waarvoor ze gebruikt werden. In enkele hoofdstukken gaat ze ook in op de wiskunde van de modellen. Het laatste hoofdstuk gaat over het werk van Alicia Boole Stott, een amateur wiskundige die aan het eind van de 19^de eeuw een aantal regelmatige polytopen beschreef, waaronder de 600-cell. Boole (dochter van de logicus George Boole) werkte samen met de Groningse wiskundehoogleraar P.H. Schoute. In 1914 kreeg zij bij het 300-jarig bestaan van de RUG een eredoctoraat van de universiteit. Kartonnen modellen van haar polygonen bevinden zich in de collectie van het Universiteitsmuseum van de RUG, andere modellen (gips en draad) staan bij het instituut Wiskunde en Informatica.

Irene Polo Blanco (Spanje, 1977) studeerde wiskunde in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij instituut Wiskunde en Informatica van de RUG. /JS

Datum en tijd

4 mei 2007, 14.45 uur

Promovendus

mw. I. Polo Blanco

Proefschrift

Theory and history of geometric models

Promotores

prof.dr. J.A. van Maanen, prof.dr. M. van der Put en prof.dr. J. Top

Faculteit

wiskunde en natuurwetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

Irene Polo Blanco, tel. (50)363 39 96, e-mail: irene@iwinet.rug.nl (werk)