Gemeente Geldrop-Mierlo


DODENHERDENKING 4 MEI

Op vrijdag 4 mei staan we stil bij hen die vielen voor onze vrijheid. Zoals gebruikelijk vindt op deze dag een herdenkingsbijeenkomst plaats op het oorlogskerkhof aan de Geldropseweg in Mierlo. De herdenking start om 19.45 uur en duurt tot ongeveer 20.30 uur.

Tijdens deze bijeenkomst herdenken we allen die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Sinds enkele jaren is er een toenemende belangstelling te bespeuren voor deze sobere herdenkingsplechtigheid. Burgemeester en wethouders nodigen bij deze alle belangstellenden uit om op vrijdag 4 mei aanstaande om 19.45 uur aanwezig te zijn op het oorlogskerkhof.

PROGRAMMA
o 19.45 uur: ontsteken vrijheidsvuur. o Welkomstwoord door mevrouw M. v.d. Kimmenade van het Oranjecomité Mierlo.
o Toespraak door burgemeester M.J.D. Donders-De Leest. o Optreden Harmonie St. Lucia. o Declamatie door Rachelle Leuver. o Optreden Parochieel Mannenkoor Mierlo. o Kranslegging.
o 20.00 uur: twee minuten stilte. o Last Post door muzikant St. Lucia. o Muzikaal intermezzo met samenzang. o Gebed uitgesproken door dominee Elkerbout en deken Kloeg. o Optreden Parochieel Mannenkoor uit Mierlo. o Engels en Nederlands volkslied gespeeld door harmonie St. Lucia en gezongen door de aanwezigen. o Gelegenheid voor het leggen van bloemen en kransen door particulieren.
o Afsluiting herdenkingsdienst door de heer T. v.d. Velden van Stichting de Drie Harten.

ACTIVITEITEN VOORAF
Om 17.30 uur zullen leden van het college een bloemstuk leggen bij de kapel aan de Bekelaar in Mierlo. In Geldrop wordt om 18.00 uur gestart met een kranslegging bij het vrijheidsbeeld aan de Heuvel in Geldrop. Deze korte plechtigheid wordt gevolgd door een sobere herdenkingsdienst om 18.30 uur in de Brigidakerk in het centrum van Geldrop.

RICHTLIJNEN
Om de dodenherdenking op een passende wijze tot uitdrukking te laten komen, heeft de ministerraad enkele richtlijnen opgesteld: o Van 's avonds 18.00 uur tot zonsondergang (ca. 21.00 uur), zullen op alle openbare gebouwen de vlaggen halfstok worden gehangen. Particulieren wordt verzocht dit ook te doen. o Van 19.45 uur tot 30 seconden voor 20.00 uur luiden de klokken van alle kerken.
o Van 20.00 uur tot 2 minuten daarna zal op de herdenkingsplaatsen en naaste omgeving volkomen stilte in acht genomen worden. Iedereen wordt verzocht hieraan gehoor te geven.