Gemeente Beuningen


Viering 4 mei 2007
Op 4 en 5 mei staan we gezamenlijk stil bij oorlog en vrede, vrijheid en onderdrukking, verantwoordelijkheid, mensenrechten en democratie. De mate waarin en de wijze waarop dat gebeurt wordt mede beïnvloed door de tijdsgeest en actuele nationale en internationale gebeurtenissen. Het is voor een samenleving belangrijk zich telkens opnieuw te bezinnen op het onderhoud van vrijheid en vrede, ook als er geen directe bedreiging ervaren wordt. Op 4 en 5 mei realiseren we ons dat zowel oorlog als vrede en vrijheid mensenwerk is.

Belangstelling
Het aantal mensen dat de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt neemt af. Dit betekent niet dat de belangstelling voor herdenken ook daalt. Het draagvlak voor herdenken blijft bij naoorlogse generaties juist onverminderd groot. Herdenken spreekt mensen aan, ongeacht hun leeftijd, status, huidskleur, culturele herkomst, religieuze overtuiging of politieke voorkeur. De Nationale Herdenking op 4 mei kan daarom een sterke bindende waarde hebben voor de samenleving

Anne Frank project
Ook in Beuningen wordt traditiegetrouw bij de Nationale Herdenking op 4 mei stilgestaan. Ter voorbereiding hebben alle basisscholen in onze gemeente dit jaar voor het eerst in bepaalde groepen gewerkt met het Anne Frank project. Het project werd door de gemeente beschikbaar gesteld in de hoop daarmee een bijdrage te leveren aan het levend houden van de gedachte onder de jeugd en het doorgeven van het herdenken aan hen.

Sfeerlichtje
Voorheen werd in de bibliotheek door kinderen iets gemaakt om ´s avonds bij de herdenking mee te nemen. Dit jaar wordt er echter geen knutseluur georganiseerd. Wie dat leuk vindt, kan natuurlijk ook thuis iets maken. Maak bijvoorbeeld een tekening, een bloem of versier een glazen potje en maak daarvan met een waxinelichtje een sfeerlichtje.

Programma 4 mei
Iedereen is van harte welkom om aan de herdenking in Beuningen deel te nemen. Om 19.35 uur komen we bij het gemeentehuis in Beuningen bij elkaar voor een stille tocht naar het monument waar de plechtigheden plaatsvinden. De zelfgemaakte tekeningen, bloemen of sfeerlichtjes kunnen dan bij het monument worden gelegd. Naast de medewerking van Stichting Scouting Beuningen `76 en de jeugdafdeling van het Rode Kruis, wordt de plechtigheid muzikaal opgeluisterd door kinderkoor "de Flierefluiters" uit Ewijk. Muziekvereniging Na Arbeid Gezelligheid uit Weurt brengt tussentijds en ter afsluiting van de bijeenkomst koraalmuziek ten gehore. Ook nu worden weer witte duiven losgelaten. De herdenking is om ongeveer 20.30 uur afgelopen.

Het volledige programma van de herdenking vindt u door te klikken op de link hieronder:

programma 4 mei

Horeca
Aan horecaondernemers wordt via deze weg gevraagd op 4 mei van 19.45 tot 20.25 uur geen muziek te draaien en geen vermaak aan te bieden. Even voor acht uur zouden gasten er op geattendeerd kunnen worden dat er twee minuten stilte in acht wordt genomen in verband met de Nationale Herdenking. Uitbundige feestelijkheden passen uiteraard niet bij het ingetogen karakter van de avond van 4 mei.

Geen koopavond
Volgens artikel 2 van de Winkeltijdenwet zijn winkels verplicht op 4 mei na 19.00 uur te sluiten. Omdat 4 mei dit jaar op een vrijdag valt, is er op deze dag dan ook géén koopavond.

Verkeersmaatregelen
Tussen 19.15 en 21.00 uur worden de volgende wegen afgesloten voor alle verkeer:

de Van Heemstraweg tussen de Haagstraat en de Wilhelminalaan;

de Schoolstraat tussen de Klaproosstraat en de Van Heemstraweg;

de Waardhuizenstraat tussen Van Heemstraweg en toegangsweg achterzijde gemeentehuis.

De bushalte `Beuningen kerk' vervalt tussen 19.00 en 21.00 uur. De bussen volgen dezelfde omleidingsroute als het autoverkeer. Het doorgaand en Beunings lokaal verkeer kan via de Haagstraat - burg. Geradtslaan - Wilhelminalaan rijden.

Parkeren is mogelijk op het evenemententerrein aan de Kloosterstraat of achter het gemeentehuis aan de Waardhuizenstraat. Het gemeentehuis is vanaf Ewijk bereikbaar via de Kloosterstraat en de Dwars Hommelstraat en vanuit Nijmegen via de Hosterdstraat.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mw. Tromp, tel. 024-6780800. Wilt u meer weten over de nationale viering van 4 en 5 mei? Kijk dan op de site www.4en5mei.nl.