Gemeente Stadskanaal

Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we iedereen die tijdens de Tweede Wereldoorlog, in andere oorlogssituaties en bij vredesmissies is omgekomen. Herdenkingscomité's en Verenigingen van Plaatselijk Belang hebben een programma gemaakt voor de plaatsen Stadskanaal, Musselkanaal, Mussel, Alteveer en Onstwedde. Belangstellenden worden van harte uitgenodigd om de herdenkingsplechtigheden bij te wonen.

Stilte

De gemeente verzoekt iedereen vriendelijk om tijdens de dodenherdenking in de buurt van de herdenkingsmonumenten stilte in acht te nemen.

Stadskanaal

Om 19.00 begint de herdenking bij het Verzetsmonument in het Julianapark met kranslegging en een woord van burgemeester J.J. Stavast en de voorzitter van het Herdenkingscomité, gevolgd door een koorzang. Leerlingen van de Willibrordschool, het Ubbo Emmius-, het C-meniuscollege, de Oranje Nassauschool en de Anne de Vriesschool leggen bloemen. Daarna kan de bevolking bloemen leggen. Aansluitend stelt de stoet zich op voor een stille tocht naar het Poolse Monument. Om ongeveer 19.30 uur wordt hier de herdenking voortgezet met koraalmuziek door Crescendo. Na een korte overdenking en kranslegging door burgemeester Stavast, gemeentesecretaris, de heer A.J. van dam en het Comité, verzorgen leerlingen van het Comeniuscollege een declamatie. Leerlingen van onder andere het Ubbo Emmius-, het Comeniuscollege en de Oranje Nassauschool leggen bloemen. Crescendo vertolkt het Poolse en Nederlandse volkslied en `The Last Post'. Na de bloemlegging door de bevolking stelt de stoet zich op voor een stille tocht naar het Joods Monument. Hier begint de herdenkingsplechtigheid om ongeveer 19.50 uur met een overdenking door de voorzitter van het Joods comité en burgemeester Stavast. De leerlingen van het Ubbo Emmiuscollege verzorgen een declamatie, waarna burgemeester Stavast en de heer Van Dam, het Herdenkingscomité en de Verzetsstrijders een krans leggen. Aansluitend leggen leerlingen van onder andere de Oranje Nassauschool, het Ubbo Emmius- en Comeniuscollege bloemen. Om 20.00 uur is er twee minuten stilte. Daarna kan de bevolking ook hier bloemen leggen.

Musselkanaal

Om 18.00 uur begint de herdenking met de vlagparade en het opstellen van de Wacht door Regionaal Militair Commando Noord. Belangstellenden komen om 18.15 uur samen in de `Grote Zaal' van `de Heggerank' aan het Willem Diemerplein. Na de opening door de voorzitter, de heer G. Munneke, is er een optreden door het Rooms Katholiek Jongerenkoor onder leiding van dirigent, de heer K. Withaar.

Om 18.45 uur houdt loco-burgemeester J.W. van de Kolk een toespraak. Aansluitend is er een optreden door het Musselkanaalster Mannenkoor en een verhaal `Herinneringen' door Adriaan Smit, gevolgd door een optreden van het Rooms Katholiek Jongerenkoor. Vervolgens verzorgt een leerling uit het voortgezet onderwijs een declamatie. De bijeenkomst wordt om 19.35 uur afgesloten, waarna de stille tocht naar het monument plaatsvindt.

Vanaf 19.40 wordt er door muziekkorps `Amicitia' koraalmuziek gespeeld. Om 19.55 uur worden de klokken geluid en `The Last Post' geblazen. Na de twee minuten stilte, wordt het Wilhelmus gezongen. Aansluitend leggen loco-burgemeester Van de Kolk en raadslid G. Borgesius een krans. Eveneens worden kransen gelegd namens het 4-mei Comité, door de heren G. Munneke en M. Dohle, door de heer Poland namens het Comité Indië-gangers, de scholen, het Oranje Comité en de jongeren van de Kameleon. Daarna kan de bevolking bloemen leggen.

Mussel

De herdenking begint om 19.30 uur met muziek door Muziekvereniging `Jeduthun' bij het monument aan het Wagenspoor. Na een citaat/gedicht door een leerling van de Heilig Hart-school, volgt een toespraak door wethouder F.F. Booij. Aansluitend draagt een leerling van de Heilig Hartschool een citaat/gedicht voor, waarna een leerling van Gereformeerde Streekschool De Basis een citaat/gedicht voordraagt. Muziekvereniging `Jeduthun' speelt muziek, gevolgd door een toespraak namens de bevolking door de heer S.J. van der Veen. Een leerling van CBS Op de Zandtange draagt een citaat/gedicht voor. Muziekvereniging `Jeduthun' speelt, gevolgd door klokgelui en het trompetsignaal `Geeft Acht'.

Dan wordt er om 20.00 uur twee minuten stilte gehouden. `The Last Post' wordt gespeeld, waarna het eerste couplet van het Wilhelmus in samenzang onder leiding van `Jeduthun' gezongen wordt. Er worden kransen gelegd, namens het gemeentebestuur, door wethouder Booij en raadslid M. Kanter en namens de bevolking, gevolgd door een samenzang van het zesde couplet van het Wilhelmus, onder leiding van `Jeduthun'. De herdenking wordt afgesloten door Sandra Venema, waarna ieder-een gelegenheid krijgt om bloemen bij het monument te leggen. Voor belangstellenden is er gelegenheid om een kopje koffie te drinken in het gebouw achter de Nederlands Hervormde kerk.

Alteveer

Om 19.45 kunnen de belangstellenden zich op het plein bij de kerk verzamelen. Daarna gaat de stille tocht naar het oorlogsmonument op de gemeentelijke begraafplaats van Alteveer. Om 19.55 zal wethouder J.J. Duit, namens gemeente Stadskanaal een korte toespraak houden. Om 20.00 uur wordt twee minuten stilte in acht genomen. Daarna worden het Wilhelmus en het Pools volkslied gezongen, met begeleiding door De Christelijke Muziekvereniging `Excelsior', gevolgd door kransleggingen, namens de gemeente door wethouder Duit en raadslid J. Deuring en namens de gemeenschap door Plaatselijk Belang en de leer-lingen van de basisscholen. Tenslotte trekken de overige belangstellenden in défilé langs het monument om bloemen te leggen.

Onstwedde

De herdenking begint om 19.40 uur met klokgelui van de drie plaatselijke kerken, gevolgd door het spelen van coralen door Muziekvereniging `Phiesta'. Om ongeveer 19.50 uur is er een welkomstwoord door Janneke Prins, namens het 4 mei-comité, waarna de namen van de oorlogsslachtoffers worden uitgeroepen. Aansluitend wordt er een gedicht voorgedragen en houdt ds. Viergever een korte overdenking. Het spelen van de `Taptoe' door de heer R. Klap om 19.59 uur, klinkt voorafgaand aan de twee minuten stilte. Vervolgens is de kranslegging namens de Onstwedder bevolking door leerlingen van CBS De Regenboog en namens de gemeente door wethouder J. Bessembinders en raadslid H. Wubs. Muziekvereniging `Phiësta' zet het Wilhelmus in, dat door allen wordt meegezongen (eerste en zesde couplet). Om 20.05 uur openen de leerlingen van CBS De Regenboog, gevolgd door leerlingen van de Professor M.J. Langeveldschool, het défilé langs het gedenkteken en kan de bevolking bloemen leggen.

* 24 april 2007