Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Bericht van het 4 Mei Comité:

Het 4 Mei Comité Vreewijk nodigt alle bewoners van de deelgemeente Feijenoord uit deel te nemen aan de dodenherdenking op 4 mei aanstaande, s morgens om 10.00 uur aan de Beukendaal-hoek Bongert.

Verzetstrijders vermoord
Op deze plek, 50 meter verwijderd van het herdenkingskruis, werden op 18 september 1944 drie jonge verzetstrijders vermoord.

Voorbode
Nederland werd bezet op 10 mei 1940, vier dagen later bombardeerden de Duitsers Rotterdam, als voorbode op terreur, razzias, concentratiekampen en racisme in zijn meest wrede vorm. Herinneringen aan die tijd mogen nooit verdwijnen of verdoezeld worden.

Schrijnend
Met de ondergang van fascistisch Duitsland zijn de denkbeelden, de onderdrukking, het racisme, het antisemitisme en de discriminatie niet van de aardbodem verdwenen. Via onder andere het nieuws op de televisie zijn we bijna dagelijks getuige van de vele oorlogen in de wereld, gevechten tussen etnische groepen, zelfmoordaanslagen met autobommen, bombardementen op weerloze burgers en het schrijnende verdriet van mensen. In ons land en onze stad wonen vluchtelingen en mensen uit die landen. We delen in hun zorgen.

Waarschuwing
Op 4e mei herdenken we de doden en gaan onze gedachten tevens uit naar hen die voor onze vrijheid stierven. 4 mei betekent meer: het is een waarschuwing tegen hedendaags onrecht en tegen haatgevoelens jegens mensen die er anders uitzien.

Artikel 1
Als tegengif geldt in ons land artikel 1 van de grondwet: Allen die zich in Nederland bevinden worden in gelijke gevallen, gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook is niet toegestaan (13 872; 1.1G. 1972, 14). Dit artikel is geen beperking van vrijheid van meningsuiting, het is wél een beperking als het gaat om grove beledigingen ten opzichte van andere mensen.

Programma 4 mei 2007
10.00 10.45 uur Herdenkingsplechtigheid bij het kruisje op de Beukendaal/ hoek Bongert; krans- en bloemlegging, voordragen van gedichten, onder andere door leerlingen van OBS de Mare 11.00 12.30 uur Koffie en thee in Wijkcentrum de Brink, Dreef 71; napraten en vertoning van de film: La vita è bella, ofwel het leven is mooi

(foto: Het kruisje op de Beukendaal/hoek Bongert.)