Gemeente Wageningen

Documentaire 'Die Rollbahn' op 4 mei te zien in Heerenstraattheater

Deze indringende documentaire gaat over 1700 Joods-Hongaarse vrouwen die gedurende de oorlog in een dwangarbeiderskamp zaten

Ze moesten werken aan een nieuwe landingsbaan van het vliegveld Rhein-Main te Frankfurt. Het kamp was gelegen in een bos tussen vliegveld Frankfurt en Mörfelden-Walldorf, de partnerstad van Wageningen, en is pas ontdekt in de jaren '70. Er is jaren niet over gesproken, dit kamp werd namelijk gezien als communistische propaganda. In de jaren '90 kwam een nieuwe generatie scholieren die dit alles tot op de bodem wilden uitzoeken en zijn de vrouwen die destijds in het kamp zaten gaan opsporen. Achttien van de 1700 vrouwen zijn uiteindelijk naar Mörfelden-Walldorf gekomen om te praten over hun leven tijdens de oorlog en in het kamp. Hierover is door de scholieren in 2000 een documentaire gemaakt; genaamd 'Die Rollbahn'. Na afloop van de documentaire zal de burgemeester van Mörfelden-Walldorf, de heer Brehl, een korte toelichting geven op het ontstaan van de documentaire.

Deze documentaire is op 4 mei 2007 om 20.45 uur te zien in het Heerenstraattheater te Wageningen. De documentaire is Duits gesproken en Engels ondertiteld. Toegang is gratis, wel moet er vooraf gereserveerd worden. Dit kan via de website www.heerenstraattheater.nl of via 0317-414029.