Gemeente Bladel


Dodenherdenking

"Veiligheid, een wisselwerking"

Op vrijdag 4 mei herdenken we in Bladel, Netersel en Hoogeloon de oorlogsslachtoffers op dezelfde manier als in voorgaande jaren. Na de Tweede Wereldoorlog heeft Nederland niet meer geleden onder oorlog. Dat is reden om vrijheid te vieren, maar ook om stil te staan bij de vele oorlogen, conflicten en regimes waar mensen elders nog dagelijks onder lijden. Burgemeester S.P. Grem nodigt u uit om deel te nemen aan die herdenkingen.

Voor 2007 is het thema voor de dodenherdenking "Veiligheid, een wisselwerking". Veiligheid is een recht voor allen. Niet alleen een recht dat geldt voor ons hier, in de rijke landen. Veiligheid is een wisselwerking, geen exclusief recht. In een wereld van beangstigende dreigingen, zoals kernwapens, terrorisme en wreed geweld, is het verleidelijk om te verlangen naar vrijheid, hier, nu en snel. Het is immers een recht! Maar veiligheid is geen pakketje dat we kunnen opeisen. Het recht om vrij van angst te leven is geen garantie voor een altijd en eeuwigdurend gevoel van veiligheid. Alleen in wisselwerking en samenwerking is veiligheid meer dan één egocentrisch verlangen.

Herdenkingen

In Hoogeloon vindt op 4 mei om 19.00 uur een herdenkingsdienst plaats in de Sint Pancratiuskerk. Om 19.45 uur volgt een stille tocht naar het Valensplein. Daar worden een krans en bloemen gelegd bij het oorlogsmonument. De plechtigheid is georganiseerd door het 4 mei Comité Hoogeloon. Er wordt medewerking verleend door o.a. leerlingen van de basisschool, de gilden St. Joris en St. Sebastiaan en Fanfare Wilhelmina.

De Oranje Comités in Bladel en in Netersel organiseren op 4 mei stille tochten vanuit Bladel en vanuit Netersel naar het herdenkingsmonument aan de Neterselseweg. Deze starten om 19.00 uur vanaf het Carolus Simplexplein in Netersel en vanaf de Markt in Bladel. Bij het monument vindt een herdenking plaats en worden een krans en bloemen gelegd. Aan de herdenking wordt o.a. meegewerkt door de gilden Sint Joris en Sint Brigida, Koninklijke Harmonie l' Union, Drumfanfare Sint Brigida en leerlingen van het Pius X - college.

Twee minuten stilte

Voor alle levens die het heeft gekost

Vechten voor je leven

Voordat er één schot werd gelost

Twee minuten stilte

Voor hen die hebben gestreden

Voor hen die hebben gevochten

Smachtend om hulp naar de mensen die niets deden

Twee minuten stilte

Voor al de pijn die geleden is

Voor al de schoten die gelost zijn

Het is een grote gebeurtenis

Twee minuten stilte

Tijdens de dodenherdenking

Plaatsvindend op 4 mei

Voor niet maar één die daar verging

Twee minuten stilte

Meer dan die twee, is het sterven

Meer dan twee minuutjes stilte

Voor hen die gestreden hebben voor het leven

Twee minuten stilte

Voor de vrijheid

Met in ons achterhoofd

Dat gat in de mensheid

Twee minuten stilte

Zijn er niet genoeg oorlogen geweest

Telkens alleen die paar minuten stilte

Maar nog steeds wordt er gevreesd

Twee minuten stilte

Denkend aan de mensen

Denkend aan de dingen die het verdiend hebben

En waarvoor wij het beste wensen

Eveline de Pont (klas 3V2, Pius-X College)


---