Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

WHY MUSIC? Popfoto's in Limburgs Museum in Venlo

Van 4 mei tot en met 12 augustus 2007 presenteert fotograaf Brendan van den Beuken (1967) onder de titel Why Music? 32 portretten van muzikanten en zangers in het Limburgs Museum in Venlo. Over zijn manier van werken zegt de exposant: 'Oog voor detail dat is het waar het in mijn werk om draait. Bij fotograferen gaat het er altijd om in hun eigen omgeving en bezigheden zo vast te leggen dat hun authentieke manier van leven en beleven tot uitdrukking komt. Vanzelfsprekend zoek ik daarbij steeds naar de perfecte compositie, met de persoon of groep van mensen als centraal gegeven. Hierin schuilt voor mij als beeldenmaker de grote uitdaging.'

Het beroepsleven van Brendan van den Beuken is er een van wendingen. Na een aantal technische opleidingen leek zijn toekomst te liggen in de ijzergieterij, een ten nauwste met Noord-Limburg verweven industrie. Maar in zijn twintigste levensjaar ging het kriebelen. Hij ging voor halve dagen werken en volgde een opleiding aan een fotovakschool. Nog voordat hij die af had, was Van den Beuken al fulltimefotograaf. Zijn ambities lagen bij de fotojournalistiek. Hij werkte voor dag- en weekbladen, uitgeverijen en in opdracht van tekstbureaus. Zijn vakanties waren een alibi om te fotograferen. Zo liep hij als 22-jarige met een tweedehands Nikon F3 door the Falls van Belfast en reisde hij met een oude Ford Taunus door het voormalige Oostblok om foto's te maken die mensen aan het denken moesten zetten. Snelheid en commercie kregen steeds meer de overhand, kwaliteit, creativiteit, passie en missie schoten erbij in. Dat begon te knagen. De ommekeer kwam door een telefoontje uit het noorden van het land. Of hij snel een foto kon maken in de buurt. Verbaasd vroeg hij hoe de opdrachtgever bij hem terechtgekomen was. Uit de Gouden Gids, was het droge antwoord. Het bracht Brendan van den Beuken tot het inzicht dat het eigenlijk niet draaide om hem of om zijn werk. Hij liet de fotojournalistiek achter zich en sloot zich als freelancer aan bij een communicatiebureau. In de nieuwe samenwerking kregen creativiteit en eigenheid van fotograferen weer voorrang.

In het project Why Music? vragen Brendan van den Beuken en tekstschrijver Ron Bosmans zich af wat muzikanten er toe brengt om dat wat ooit toch als hobby begon, uit te bouwen tot een serieuze professie? Waarom ga je jaar na jaar voort op het eenmaal gekozen muzikale pad? Een glibberig pad van weinig zekerheden waarvan de richting wordt bepaald door vele vaak ongrijpbare factoren. Wat beweegt toch al die gepassioneerde muzikanten om te doen wat ze doen? Hoewel de foto's die hij maakte de antwoorden eigenlijk al in zich droegen, gingen die vragen steeds nadrukkelijker nagalmen na ieder bezocht concert. Uiteindelijk heeft het geresulteerd in een boek en een presentatie in het Limburgs Museum. Een boek waarin muzikanten hun persoonlijke ontboezemingen aan het papier hebben toevertrouwd, een expositie met een selectie van de foto's uit het boek op grootformaat.

Why Music? is te zien van 3 mei tot en met 12 augustus 2007 in het Limburgs Museum in Venlo. Parallel aan deze tentoonstelling loopt de expositie Dutch Beauty van Patricia Steur.

Limburgs Museum
Keulsepoort 5
5911 BX Venlo
tel 077 352 21 12
web www.limburgsmuseum.nl

open
dinsdag t/m zondag en op maandag 28 mei (Tweede Pinksterdag) 11-17 uur overige maandagen gesloten

inlichtingen
Sef Derkx
telefoon
077 352 21 12

Rechtenvrije persfoto's downloadable van: http://www.limburgsmuseum.nl/pers/Why_Music/