Ingezonden persbericht


4 mei-lezing: De rechtsstaat Nederland

Felix Meritis, Keizersgracht 324, Amsterdam

vrijdag 4 mei, aanvang 17.00 uur

toegang gratis

In de maanden die vooraf gingen aan het desastreus verlopen referendum over de Europese Grondwet, is er van de zijde van het kabinet noch van de Tweede Kamer iets vernomen over de betekenis van onze eigen Nederlandse grondwet voor ons voortbestaan en de rechtszekerheid van de gemiddelde Nederlander. Dat is een gemiste kans. De Nederlandse grondwet kan namelijk - in tegenstelling tot de grondwet van vrijwel alle andere lidstaten van de Europese Unie - de rechtszekerheid van de burger zeer beperkt en dan nog slechts indirect garanderen. Zonder het Europees Hof voor de Rechten van de Mens zou het met de burgerrechten in Nederland nogal droef gesteld zijn.

Een eenvoudige vergelijking met de situatie in de ons omringende landen leidt tot opvallende conclusies. In meer dan één opzicht loopt de werking van de Nederlandse rechtsstaat inmiddels volstrekt achter. Waar Nederlandse oplossingen per definitie niet meer de allerbeste ter wereld zijn, zoals tot kort geleden nog door velen in Nederland werd aangenomen, kan het geen kwaad te bezien tot welke merkwaardige situaties ons onvolkomen systeem aanleiding kan geven.

Dat uitgerekend Nederland er een vorm van 'wettelijk geregelde apartheid' op nahoudt, die elders in Europa niet voorkomt dreigt een goed bewaard geheim te worden. Wie echter de beleidsmaatregelen met betrekking tot integratie van niet-Nederlanders op de keeper beschouwt, kan niet anders dan tot de conclusie komen dat het hierbij, hoe goed bedoeld ook, gaat om discriminerende maatregelen. Onder het mom van tolerantie en respect zijn zij volstrekt in strijd met de uitgangspunten van een moderne rechtsstaat. Op de Nederlandse variant daarvan is overigens in meer dan één opzicht het een en ander aan te merken. Zo kan men zich afvragen of het beginsel van de trias politica, de scheiding der machten, in Nederland ooit tot wasdom kan komen, zolang toetsing van de grondwet door een onafhankelijk college van rechtspraak in Nederland niet bestaat. Over deze en andere typische kenmerken van de Nederlandse identiteit spreekt Steve Austen (cultuurondernemer, adviseur, publicist en Permanent Fellow Felix Meritis) aan de vooravond van Bevrijdingsdag.

Aanvang: 17.00 uur

Toegang: gratis

Reserveren: reservations@dare2connect.nl, (020) 623 13 11

Informatie: www.dare2connect.nl

Deze lezing is onderdeel van het programma Dare2Connect, een samenwerking tussen Felix Meritis en de Stichting Internationale Culturele Activiteiten / SICA. Vorig jaar werd de 4 mei-lezing gegeven door publicist Mohammed Benzakour over 'De Andere Vrijheid'.

reserveren 020 623 13 11, reservations@dare2connect.nl


* * * * *