Gemeente Beek


Bevrijdingsvuur in Beek

In de nacht van vrijdag 4 op zaterdag 5 mei wordt het bevrijdingsvuur door estafettelopers van AV Caesar van Wageningen naar Beek gebracht. In het kader van het 25-jarig bestaansjubileum van de gemeente Beek wil het college van Burgemeester en Wethouders dit jaar extra aandacht besteden aan Bevrijdingsdag. Burgemeester Cremers is aanwezig in Wageningen wanneer de lopers van AV Caesar de fakkel ontbranden.

Vanaf Sittard worden de lopers begeleid door motoragenten van de politie. Zaterdag 5 mei rond 14.00 uur wordt het Bevrijdingsvuur verwacht in Beek. Het tijdstip van aankomst kan afwijken naar gelang het tempo van de lopers. De lopers brengen het Bevrijdingsvuur langs Neerbeek, Spaubeek, Genhout en Beek. In elke kern zal één van de collegeleden de fakkel overdragen aan de volgende loper. Inwoners kunnen horen wanneer de lopers hun kern aandoen, op dat moment luiden de kerkklokken.

Vanaf basisschool Sint Martinus aan de Klinkeberglaan wordt het laatste stuk van de route (rustig) lopend in optocht naar het oorlogsmonument bij de Sint Martinuskerk afgelegd. Naast de atleten lopen hierbij ook het college en inwoners mee. Bij het oorlogsmonument vindt de zogenaamde ontbrandingsceremonie plaats. Tijdens de ceremonie zal de burgemeester een kort woordje spreken. Vervolgens wordt er door één van de kinderen uit Beek een gedicht voorgedragen en laten schoolkinderen ballonnen op. 's Avonds na zonsondergang (circa 21.00 uur) wordt het bevrijdingsvuur gedoofd door de burgemeester. Het bestuur van Atletiekvereniging Caesar zal hierbij aanwezig zijn.

Wat is het Bevrijdingsvuur?

Het bevrijdingsvuur is een belangrijk symbool voor de vrijheid. Ieder jaar wordt in de nacht van 4 op 5 mei in Wageningen het bevrijdingsvuur ontstoken. Vervolgens rennen sporters uit het hele land met het bevrijdingsvuur naar hun eigen gemeente. Estafettelopers van atletiekvereniging Caesar hebben het initiatief genomen om met het bevrijdingsvuur naar Beek te rennen. Zij leggen gezamenlijk een afstand af van ruim 150 kilometer!

De route

Prins Mauritslaan - Aldenhofstraat - Calistusplein (de burgemeester draagt het vuur over) - Aldenhofstraat - Neerbeekerstraat - Spaubeekerstraat - Looiwinkelstraat - rechtsaf Hobbelrade - Musschenberg - plein aan Bongerd (wethouder Van Es draagt het vuur over) - terug over Musschenberg - linksaf Hobbelrade - Groot Genhouterstraat - Hubertusstraat (bij de kerk draagt wethouder Bijen het vuur over) - Putbroekerweg - Klinkeberglaan. Bij Basisschool St. Martinus wacht de burgemeester de laatste loper op. Hij zal de loper begeleiden. Ook sluiten daar de kinderen aan en vertrekt de stoet naar het herdenkingsmonument bij de St. Martinuskerk.