PSV Phoxyclub doet aftrap KWF-zoncampagne


02.05.2007 / 14:29 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Kwf kankerbestrijding

Kwf kankerbestrijding

http://www.kankerbestrijding.nl

Kinderen nog onvoldoende beschermd tegen de zon

PSV Phoxyclub doet aftrap KWF-zoncampagne

Amsterdam, 2 mei 2007 - Op vrijdag 4 mei start KWF Kankerbestrijding de campagne 'Te veel zon is niet gezond'. De aftrap is in het Philips Stadion in Eindhoven waar honderden jeugdige PSV fans in actie komen met een stadionloop in de strijd tegen kanker bij kinderen. Samen met Phoxy en de PSV spelers geeft de schaduwheld uit de zoncampagne, Sjonnie Shadow, het startsein voor de sponsorloop en voor het begin van de zoncampagne. De theatervoorstelling over zon en spelen met Sjonnie Shadow in de hoofdrol gaat deze middag in premiere bij de jeugd van PSV.

Met de KWF-zoncampagne worden kinderen en hun ouders/verzorgers gestimuleerd om zich beter te beschermen tegen de zon. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat dit hard nodig is: Ongeveer de helft van alle kinderen verbrandt minstens 1 keer per jaar door de zon; 1 op de 10 kinderen zelfs 3 keer of vaker. De kans op het krijgen van huidkanker op latere leeftijd neemt toe als iemand als kind vaker is verbrand. Verstandig zonnen met een goede bescherming kan de toename van het aantal mensen met huidkanker stabiliseren of in de toekomst zelfs doen afnemen.

Sjonnie Shadow

Centraal in de KWF-zoncampagne staat schaduwheld Sjonnie Shadow. Voor het basisonderwijs zijn er lespakketten beschikbaar en tijdens de zomermaanden gaat Sjonnie Shadow op tournee met zijn eigen theatervoorstelling over zon en spelen. Kinderen leren zich zo spelenderwijs te beschermen tegen de zon. Deze gratis voorstelling trekt langs scholen, pretparken en andere zomerlocaties. Op de actiesite www.sjonnieshadow.nl kunnen kinderen en hun ouders/verzorgers terecht voor zonnetips, een huidtypetest, schaduwspelletjes en een prijsvraag.

Toename aantal huidkankerpatiënten

Het aantal huidkankerpatiënten zal in 2015 naar verwachting zijn gestegen tot 37.000 nieuwe gevallen per jaar. Dat is een toename van 75% ten opzichte van 2000. Deze toename is voornamelijk toe te schrijven aan de populariteit van zonnebaden en zonvakanties in de afgelopen decennia. Vooral mensen met een lichte huid (39% van de Nederlanders) zijn gevoelig voor verbranding en lopen daardoor een verhoogd risico om op latere leeftijd huidkanker te krijgen. In Nederland overlijden jaarlijks ongeveer 600 mensen aan huidkanker.

======================